Elevbehandlingar

Det är dags för Equine Optimizer eleverna att behandla på egen hand och tillsammans med oss🙂 Vi har också 4 elever som läser extra för att jobba med hund, Canine Optimizer så det går också bra att boka hundbehandling!

Fokus under år 3 är TCM och mycket praktik.

Utbildningen till Equine Optimizer är förlagd på tre år. Detta gäng startade i september 16 och är klara i augusti -19. Utbildningen räknas som heltidsstudier.

Kursmål i korthet:

 1. Veterinär basmedicin, anatomi och fysiologi, biomekanik och rehabiliteringskunskap.
  Eleven ska efter avslutad kurs kunna och förstå den veterinära basmedicinen.
  Eleven ska kunna och förstå vikten av god journalskrivning och kundkontakt.
 2. AMT. Eleven ska efter avslutad kurs kunna och förstå AMT och vissa kiropraktiska, osteopatiska, dornterapeutiska tekniker. Samt fasciarelease, mobilisering och stretching.
 3. Akupunktur. Eleven ska efter avslutad kurs kunna och förstå akupunktur både ur västerländskt men framför allt österländskt perspektiv.
 4. Örter. Eleven ska kunna och förstå hur man använder örter som kompletteringsfoder till hästar.
 5. Andra professioner. Eleven ska efter avslutad kurs kunna och förstå hästnäringens olika discipliner och yrkesgrupper, hur dessa resonerar och agerar. Eleven ska kunna bygga ett nätverk av goda kontakter med veterinär, hovslagare, massör, sadelutprovare, tränare, foderrådgivare och andra professionella.
 6. Utrustning, foder, träning, rehab. Eleven ska ha en grundkunskap för att kunna hjälpa kunder med sadelkoll, rehabövningar och träningstips.
 7. Affärsutbildning. Eleven ska efter avslutad kurs kunna och förstå hur man bygger en bra affärsverksamhet. Fokus ligger på personlig utveckling, marknadsföring, varumärkesbyggande och system

Elevernas enskilda praktik innebär att de ska träffa minst 90 hästar som besöks 2 gånger, 180 behandlingar. Syftet med den enskilda praktiken, är att skaffa sig erfarenhet av flera olika typer av hästar och individer, träna på att analysera, planera, behandla osv. och följa upp resultat. De har också möjlighet att gå med oss eller ta med oss till sina kunder för att få ytterligare hjälp, kunskap och träning. Innan de blir godkända så kommer de ha genomfört totalt 250-300 behandlingar och ännu fler analyser. Nu är de inne på år 3 och både vi och ni som kunder kan förvänta er lite mer men de kan fortfarande inte förväntas arbeta som en fullärd terapeut.

Vad du kan förvänta dig av eleverna:

 1. Eleverna har god kunskap i anatomi, myologi (muskler), fysiologi (hur kroppen och organ fungerar) och biomekanik. De har viss kunskap om sjukdomar. Under året kommer det byggas på med kunskap om parasiter, ortopedi mm med hjälp av veterinärer. Eleverna behöver träna på journalskrivning och kundkontakt, gärna läsa era journaler om det finns ett redan diagnostiserat problem. De får bara jobba på hästar som är fria från smitta.
 2. AMT. Eleverna kan en stor del fasciabehandling och AMT: kiropraktiska, osteopatiska, dornterapeutiska tekniker. De kan och får lov att behandla rörelseinskränkningar i och använda sig av mjuka manipulationer för att mobilisera och skapa symmetri i hela kroppen. De kan kontraindikationer och vet när de bör skicka till veterinär. De bör kunna visa dig hur du kan stretcha och hjälpa din häst för ett mer hållbart resultat.
 3. Akupunktur. Elever har gått igenom hygien, säkerhet och nålteknik. De har gått igenom alla meridianer och punkter samt Femelementsteorin men behöver träna på att analysera hästen ur ett helhetsperspektiv, allt i från att ställa konstiga frågor till att titta på hovarnas utseende. De får lov att behandla allt de känner sig bekväma med både ur västerländskt (muskulärt) och österländskt (TCM) perspektiv. Just nu vill vi att behandlingsfokus ligger på denna del. En del av denna kursdel ligger framför dem då vi kommer att jobba med mer TCM med hjälp av internationell veterinär/akupunktör.
 4. Örter. Nu under år 3 studerar vi örter både västerländska läkeörter och traditionell kinesisk örtmedicin. Örterna är ett bra komplement för att förstärka effekten av en behandling och ibland istället för. Fråga gärna eleven.
 5. Andra professioner. Flera av eleverna har bakgrund som massörer, sadelutprovare osv. och är väldigt duktiga. Tillsammans har gruppen en stor kompetens! I kursen har vi än så länge haft föreläsning med bland annat veterinär, inklusive dissektion, hältutredning och sjukdomar. Vi har lyssnat på hovslagare, hovterapeut, tandläkare, huvudlag och sadelspecialister, fått lära oss om foder, etiologi, trav, neurologi osv. Samt tränare och elitryttare inom Akademisk ridkonst, fälttävlan, western, hoppning och islandshästar med flera! Många av eleverna jobbar professionellt med hästar och har bra nätverk med hovslagare, veterinärer, tränare runt omkring sig och de rekommenderar gärna varandra och den som är rätt för att du ska få bäst hjälp.
 6. Affärsutbildning. Eleverna har viss personlig utveckling och liten grund i vad som är viktigt när man startar företag. Flera av eleverna har redan företag men inte alla. De får alla ta betalt och de som inte har företag redovisar på deklarationen. Eleverna behöver träna på marknadsföring, varumärkesbyggande och vidare personlig utveckling.

Bra att veta om oss och eleverna:

 • Boka din elevbehandling direkt med ”din elev”. Nedan finns mail och namn på företagssida på facebook.
 • Eleverna ska göra det tydligt för kunder både i stall och på sociala media att de är elever. De ska bära skolplagg och följa skolans regler för att försäkringar ska gälla och för att bli godkända.
 • Eleverna har ansvarsförsäkring genom skolan. Om något händer kontakta dem och oss.
 • De får bara jobba i de stall det inte finns risk för smitta.
 • Vi, Mia och Daniel Kleen som ansvarar för elevernas utbildning står bakom dem och stöttar och guidar. Eleverna har vårt förtroende till att göra vad just de klarar av. Har du frågor så ring oss gärna.
 • Vi tar del av alla journaler och era namn, adresser och telefonnummer och vi följer GDPR.
 • Kostnaden kan skilja sig lite beroende på vart de jobbar, kontakta dem direkt för att få pris.
 • Om eleven redan jobbar som någon typ av terapeut, förvänta dig att under praktikfallen så är fokus på akupunktur och AMT.
 • Alla praktikpatienter ska besökas två gånger så var medveten om att du som kund bör boka två besök med 2-6 v mellanrum. Syftet är att känna på flera olika individer men också att se lite av resultatet av det de gör.
 • Självklart får eleven följa upp med fler behandlingar utöver de som räknas till praktikfallen och hjälpa dig med förebyggande friskvård så ofta du vill. Men om du har ett problem du vill ha hjälp med och bokar eleven för det så bör du vara medveten om att du ska kunna förvänta dig resultat på ett par behandlingar om det är något den personen kan göra. Om resultat uteblir eller försämring sker, kontakta eleven och oss.
 • Eleverna åker gärna en bra bit och kanske två och två ibland eller väljer att turas om om en häst med varandra eller oss lärare. Det är väldigt nyttigt och bra att få flera ögon på en häst för ett bättre resultat.
 • Kontakta oss gärna för feedback om våra elever och vår utbildning!

Ansvariga lärare: Mia Kleen 0763090738 och Daniel Kleen 0703124733

Elever:

Bergström, Sofia – Stockholm, sofiabergstrom@live.se företagsnamn: sb equine physiotherapy

Borin, Nathalie – Bålsta, nathalieBorin@live.se företagsnamn: equine movement

Englund, Anna Carin – Borås, annacarin@richardsteen.se

Engström, Jenny – Borås, jenny.nikander@hotmail.com företagsnamn: jennys häst hälsa

Hansen, Tina – Varberg, tinas.hastmassage@gmail.com företagsnamn: vision of health – hästfysioterapi

Iderud, Carola – Ullared, carola.iderud@gmail.com företagsnamn: equine optimizer carola iderud

Johansson, Cecila – Stenungsund, cecijo77@gmail.com läser även på hund företagsnamn: Canine & Equine Optimizer – Cecilia Johansson

Johansson, Sofia – Stockholm, joelina.joh@gmail.com företagsnamn: joelina equine optimizer

Klink, Juliane – Sjöbo, anghaga@live.se företagsnamn: häst fysioterapi/equine optimizer – juliane klink

Kristensson, Johanna – Mark, kristensson_johanna@hotmail.com företagsnamn: equine harmony – hästfysioterapi & sadelprovning

Lindby, Clara – Mariestad, lindby_96@hotmail.com företagsnamn: lindby healthy horses ab

Nardi Dei, Marita – Kungsbacka, maritavictoria1@gmail.com läser även på hund

Nilsson, Annika – Ängelholm, annikan@live.se företagsnamn: annikan hästtjänst

Nilsson, Rebecca – Umeå, rebeckan94@gmail.com företagsnamn: rn equine wellness

Nyberg, Evelina – Borås, evelinanyberg_@hotmail.com

Olsson, Emelie – Ystad, emelie_ina@hotmail.com företagsnamn: equine health care – emelie olsson

Werner Ralbring, Petra – Kungshamn, ralbring@icloud.com läser även på hund företagsnamn: petras hästterapi fysioterapeut