Senskador igen…

Palpation av böjsenor

Våra bästa tips för att förebygga, hitta och läka senskador.

 

 

”Jag har ett 26årigt arabsto som av veterinär fick konstaterad gaffelbandsskada på bägge fram i slutet av januari. Började då att ge henne MD Tendon och använda Edlax liniment direkt. På återbesöket 9 vecker senare så är hon helt haltfri på rakt och böjt spår. Fortsätter att promenera henne i 3 månader, ger MD Tendon under hela tiden. På sista besöket hos veterinären i slutet av juni är hon så pass bra att jag får klartecken på att börja rida henne. Hon är nu riden i två månader och känns hur fin som hälst. MD Tendon, hennes räddning. ”- Suzanna Bergqvist 31/8-18

Benets anatomi

Sara Lindberg 17/8-18 Igår hade Cowee trampat igenom sin kota i hagen vilket upptäcktes när jag höll på att rida fram honom inför lektion hos Robert Lagergren. Som tur var så hade Daniel Kleen vägarna förbi och kunde kika på honom, han upptäckte en ömhet på gaffelbandet. Evigt tacksam för detta ❤️❤️ Tack Mia Kleen för hjälpen att ordna ❤️❤️ Idag åkte vi till Ylva på Lundens som lyckades klämma in oss för undersökning,ingen ömhet idag men givetvis ultraljudade vi då vi båda litar till en miljard på Daniel. Och Jajjemen, en väldigt liten skada på gaffelbandet, men fanns ju ändå där, så nu blir det rehab några månader, kan varken vara med på Andy eller Peo med Cowee 😭😭 Så jäkla glad att detta upptäcktes så snabbt ändå, skador på gaffelband är inte att leka med. Så jäkla lätt hänt pga en liten jäkla håla i hagen så han trampade för djupt med kotan. Om någon vill ha min plats på Andy-clinicen nästa helg fre-mån så är det ok, annars tar jag med en finfin lånehäst och är med ändå 😊.

Kalla det skryt eller att förmedla hopp eller vad du vill, detta är vår reality.

Nu tjatar vi lite om senskador igen… De är verkligen inte så lätta att upptäcka och ta på allvar eftersom det ofta börjar med små tecken. Visst träffar vi på stora, lätt synliga senskador också där hästen är halt eller riktigt svullen och där ägaren kanske vet vad som hände men i de fallen är det ofta givet att de vänder sig till veterinär först. Och tyvärr märker vi alldeles för många som ”rider på” när hästen egentligen borde lugna ner träningen.

Lite fakta

Vanligaste senskadorna är på djupa och ytliga böjsenorna och gaffelbandet. Men det finns flera andra typer av senskador också så som på ringbandet, förstärkningsbanden, i senskidorna eller skadade sträcksenor. Senor är kollagen vävnad. De har väldigt liten blodförsörjning och det är också det som gör att det läker så långsamt.

Tittar man på en bit sena i mikroskop så är den vågformad, tänk en bit våfflat hår och drar man i den blir den lite längre. Den ska fungera som ett väldigt slitstarkt gummiband.

Klassiska, synliga symptom är hälta, svullnad, värme och smärta vid palpation, när man klämmer på den. Man kan säga att om man märker en smärta så är skadan ”aktiv”. Om det finns en svullnad men ingen smärta så är den troligen ”gammal” inte aktiv. Det kan vara en väl synlig svullnad men den kan också vara knappt märkbar och den kan vara mjuk eller hård.

Tyvärr kan den aktiva fasen vara mycket kort, kanske bara en dag, som i fallet med Cowee, varför det är lätt att inte ta skadan på allvar.

Vi kan skilja på på två olika sorters senskador; Traumatiska som uppkommer vid en olycka eller till exempel en spark. Belastnings relaterade som uppkommer av felaktig eller för hög belastning och blir en nötningsskada. Den förstnämnda läker lättare. Delvis är det för att vävnaden är frisk innan det hände en olycka, delvis för att det är svårare att ändra på vanor/ovanor och andra orsaker till slitage.

Man delar in skadetiden i tre delar: 1) Akut inflammationsfas som är 1-10 dagar lång 2) Proliferationsfas, läningsfas som är 4-45 dagar 3) Mognads/remodelleringsfas som är 45 dagar till År… En lättare skada läker ofta på 3-6 månadermedan en kraftigare kan ta 1-2 år.

Det man är rädd för är att det skapas ärr i vävnaden. Alltså om en liten senskada som går oupptäckt och obehandlad ”läker” så kan det finnas ärrvävnad kvar eftersom vävnaden inte är så blodförsörjd och läker bra. Kanske inte världens bästa liknelse men du kan tänka att det blir som att ha klippt av några hårlockar, satt dit klämmor med löshår, vilket gör att just där är så är det inte längre så hållbart (men det kompenserar vävnaden runt för till stor del). När det sen blir att den utsätts för töjning så är det vid fogarna/klämmorna det är mest troligt att det går sönder igen. Alltså vill man med all behandling minska ärrvävnad.

Våra bästa tips för att förebygga

Tänk på att upp till 2 års ålder har senorna en annan metabolism och det är då grunden läggs. Ju större möjlighet till varierat underlag, kuperade hagar och rörelse desto starkare senor. Det är bra att tänka på till exempel när man imorterar.

För såklart alla åldrar, är kuperade hagar med bra möjlighet till rörelse och aktivitet viktigt för att stärka senorna och hela hästen.

Träna upp hästen i tid och förbered den för det arbete den skall utföra. Pussla på bit för bit i träningen, inte för mycket på en gång. Vänj alltid hästen successivt vid ökad belastning

Alltid ett varierat underlag, helst både i hage och vid ridning/träning och aldrig ett underlag som är för djupt/tungt/mjukt.

Slarva inte med uppvärmning i minst 20 min och jogga, skritta av.

Palpera alltid genom benen före och efter ridpass så att du vet vad som är normalt och inte och hur hästen reagerar på träningen och skydden.

Ha väl anpassade skydd så att de inte sitter fel eller trycker och riskerar att öka risken för senskada. Ha inte för varma skydd och linda inte i onödan bara för att det är snyggt. Linda inte heller för hårt. Använd skydd när det är nödvändigt.

Kyl benen efter hårt arbete.

Anlita en duktig hovslagare/hovvårdare. Hovarnas balans kan bidra till mindre och större risk för skador.

Balanserad foderstat.

Att hitta skadan

Har du haft en incident av något slag, kolla hellre upp hästen en gång för mycket än en gång för lite även fast den inte är halt!

Känns den ovillig kan det mycket väl vara tillräckligt stor tecken. Var vaksam på förändringar i vilja, rörelse och vad du känner när du palperar.

Ta hjälp att lära dig att palpera ordentligt.

Värme, hälta, svullnad, smrta är direkta tecken på att du behöver göra ett ultraljud.

Kort steg kan vara ett tecken.

Minskat genomtramp i kotan är ett annat.

En senskada blir så gott som alltid värre på mjukt underlag och ofta på ytterben

Det är ofta i denna fasen vi kommer in i bilden. Det syns inget tydligt men ägaren har en känsla av att det kanske är något. Och vi skickar hellre in för ultraljud en gång för mycket än en gång för lite. Bilden nedan kom just till mig, en liten skada Evelina skickade in igår. De små mörka prickarna i mitten är skador i vävnaden. Läskigt lätt att missa. Vi är duktiga på att känna igenom hästarna, skryt eller hjälp, du bestämmer.  Det händer att det inte är något men tyvärr är det oftast det. Som en annan häst vi fick besked om idag som Mia skickat in då hon kände att det fanns risk för att det var en senskada bak. Där var lite svullet för några dagar sedan och lite ömt. Det fanns också spänningar och låsningar i halsen på motstående sida. Hos veterinären visade det sig att det vi känt bak troligen var en över ansträngning eller en smäll som inte skadat, senan var ua. Men däremot så uppdagades en hälta på diagonala frambenet. Spänningarna i halsen kom troligen därav och hästen gick i från det frambenet. I detta fallet var det en lättnad och ledhältan läker nog fort.

Behandlingsfaserna

MD Tendon! Vi får rapporter varje vecka om hästar som åkt in för återbesök och får höra av veterinären att det läker så bra! Över förväntan! Suzannas sto var på Husaby och hon fick höra just det, att det läkt långt bättre än de trodde var möjligt. I örblandningen är det Dipsacus som går direkt på att stärka senvävnad. Det är också Uncaria som riktar in i senor och boswellia.

I Akutskedet som varar i 1-10 dagar, då det finns smärta: Kyl, linda med stödlindor/zinkbandage för att begränsa rörligheten i senan, antiinflammatoriskt, vila. Efter 48 h kan man behandla med laser eller akupunktur. Det oftast är viktigt med rörelse, kontrollerad promenad ett par gånger om dagen på fast underlag. Stäm av med din veterinär

I Proliferationsfasen (kallar man fasen då nya celler bildas och stärks) från dag 2-55 är det viktigt med rörelse. Skritta 1h morgon, 1h kväll. Underlaget ska inte vara för mjukt men inte heller för hårt. Växla värme och kyla för att få igång cirkulation. Stäm av med hovslagaren så att hästen skos med bästa förutsättningar för läkning. Fortsätt med örter! akupunktur och eller laser. Det kan också vara aktuellt med Shockwave eller stötvåg, på veterinär ordination. Veterinär kan också rekommendera Stamcellsbehandling, PRP och fortsatt antiinflammatorisk och eventuellt kortison och hyalyronsyra. Nytt ultraljud för att följa upp läkningen.

Såhär rekommenderar veterinär Ylva Lindberg på Lundens Djurhälsa att man sätter igång:

  1. Skritt för hand på rakt spår
  2. Skritt uppsuttet  på rakt spår
  3. Skritt och lite trav intervaller på rakt spår
  4. Jobba lite i skritt och trav på rakt spår
  5. Lägg till galopp
  6. Lägg till böjda spår i skritt
  7. Lägg till böjda spår i trav
  8. Lägg till böjda spår i galopp

Variera och tänk lite av varje i det mesta!

Hästar som har haft senskador löper lite större risk pga ärrvävnaden så i de fallen är variation extra viktigt och att inte överanstränga på för tunga underlag.

MD Tendon är karensfri och vi har närmare 100 hästar som gått på dem och fått betyget ”läkning över för väntan” av veterinärer. Så är det något vi vill hjälpa en senskadad häst med så är det de örterna! Ge tills hästen är friskförklarad och i alla fall ett par månader till så har du hjälpt hästen med hållbarare vävnad.