Uppdaterad 2020-09 🙂
 
Josefin Blom Lugn – Landslagsryttare i Distansritt

Josefin Àr en 27-Ärig distansryttare bosatt utanför NorrtÀlje, norr om Stockholm. Josefin har tÀvlat i distansritt sedan 2011 och har sedan 2013 haft kontrakt för YR-landslaget och sedan 2016 som seniorryttare. 

Josefins mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att vara en av Sveriges – och Europas – bĂ€sta distansryttare, vilket hon satsar helhjĂ€rtat pĂ„. Som person Ă€r hon mĂ„lmedveten, ambitiös och fast besluten om att nĂ„ sitt mĂ„l. Hon trĂ€nar sina hĂ€star för topprestation inom distansgrenen och brinner för det hon Ă€gnar sig Ă„t. 

I bloggen kan du lÀsa mer om Josefin och fÄ lite trÀningstips. Hon har en fantastiskt fin instÀllning, hÀlsosam och vÀrderar teamwork, det Àr det som gör att vi fortsÀtter samarbetet Är efter Är.

Under Josefins tÀvlingssÀsong tÀvlar hon mycket bÄde i Sverige och utomlands, och Àr Àven med pÄ en del evenemang kring distansritt och hÀstar i allmÀnhet. Josefin Àr en stark drivkraft och ett vÀlkÀnt namn inom hÀstvÀrlden. Hemma pÄ gÄrden har hon flertalet blivande distansstjÀrnor samt nÄgra mer rutinerade hÀstar. Under 2021 siktar Josefin i första hand pÄ att kvala upp ett par av sina yngre hÀstar till internationell status i distansritt, samt eventuellt delta i SM och NBM. Ett lÄngsiktigt mÄl Àr att 2022 delta i EM eller VM med nÄgon av sina hÀstar. 

Vi har kÀnt Josefin sedan 2014 var det vÀl och har följt hennes satsning i mot och medgÄng. Det som gör att vi gÀrna Àr en del i hennes team Àr att hon har sÄn otroligt fin hÀstkÀnsla kombinerat med modern kunskap och ambition. Hon kÀmpar stÀndigt för att bli bÀttre, veta mer, lÀra mer och ge vidare. PÄ gÄrden hemma hos henne har mÄnga kommit och fÄtt hjÀlp med hÀstrÀdsla. Josefin har förelÀst nÄgra gÄnger för vÄra elever i trÀningsfysiologi och hÄllbar hÀsttrÀning och alla elever har reagerat med ett WOW vad hon Àr kunnig, uppdaterad och noggrann ut i minsta detalj och dessutom hjÀrta och kÀnsla.

 

 

 

Rosie Blomquist – Barrel Race, western

Rosie Àr en 27-Ärig tjej frÄn Skaraborg. Hon blev satt pÄ skövdes ridskola nÀr hon var 3 Är av sin mamma, och det lade grunden för hennes hÀstintresse. Rosie höll till pÄ ridskolan i 10 Är sÄ det finns del klassisk ridning i ryggen. Hos hennes pappa Àr hon uppvuxen med westernhÀstar.
 
NĂ€r Rosie var 8 Ă„r sĂ„ tĂ€vlade hon sin första westerntĂ€vling, barrel race, pĂ„ pappans american painthorse, Candy. DĂ€r och dĂ„ hittade hon sitt ”kall i livet”. Det följdes nĂ„gra framgĂ„ngsrika Ă„r som ungdom pĂ„ tĂ€vlingsbanorna i Sverige. Först red hon en lĂ„nad C-ponny för att sedan gĂ„ över pĂ„ pappas gamla tĂ€vlingshĂ€st Charie.
 
År 2009 föddes hennes nuvarande tĂ€vlingshĂ€st, Dash my Success. En egen uppfödning som Rosie sjĂ€lv har ridit in och trĂ€nat. Hon har varit oslagen i barrel race under flera Ă„r. Tillsammans har de flera SM-medaljer varav 7 guld sedan 2014. De tĂ€vlar i klasserna team sorting, team penning och barrel race.
 
Rosie har Àven tvÄ andra tÀvlingshÀstar. Whambams Royal Boon, en sjuÄrig quarter som fick komma ut pÄ tÀvlingsbanan 2018 och fick utmÀrkelsen Ärets hÀst! Han tÀvlas i ranch-grenar och reining samtidigt som han trÀnas inför cowhorse. Geronimo Skunk aka Topz, en appaloosavalack som Rosies pappa fött upp. Han blev sÄld som föl men köptes tillbaka av Rosie 2018. Innehar ett SM-brons i polebending frÄn hans första tÀvlingsÄr 2019.
 
I vÄras blev Dash my Success mamma till ett toppstammat stoföl, kallat Amie, som Rosie har stora förhoppningar för till barrel racing i framtiden.
 
Rosie har vi ocksÄ kÀnt i mÄnga Är och hon, hennes grymma hÀstkarl-hovslagar-pappa, hennes sambo Philip och alla hÀstar ligger oss varmt om hjÀrtat. Hos dem gÄr relation och hÀlsa alltid först! HÀr snackar vi ryttaren som trots att hon Àr liten och nÀtt kÀnner hur minsta lilla snedhet i den egna kroppen pÄverkar hÀsten och dÀrför tar hand om bÄde sig sjÀlv och hÀstarna med behandling och lagom mycket rÀtt trÀning. Hon Àr ocksÄ en uppskattad trÀnare och brinner för att hjÀlpa unga tjejer mÄ bra i sig sjÀlva och lyckas med hÀsteriet.
 
 

 

 

Stall SlÀttÀng:

Maria Blixt hoppryttare, Emmie Blixt ponnyryttare, Cecilia Blixt adm, Patrik Blixt/Tommy Floberg chafförer o obetalda vaktmÀstare i stallet. =) Berit Appelgren stallchef ( vÄr helt oumbÀrliga mamma som alltid finns med o fixar mockar, bÀr, hÄller hÀstar, och Àr expert pÄ att packa höpÄsar, vi skulle inte klara en dag utan henne.)

Maria Blixt, Maria el Ia som hon kallas fick sin första ponny en busig shettis som hette Bamse nÀr hon var 5 Är gammal för att sedan rida aktivt som hoppryttare genom alla ponnyÄren upp till MSV-nivÄ. Maria Àr Àven utbildad hovslagare med gesÀllbrev samt utbildad C trÀnare i hoppning.

PÄ storhÀst har Maria tÀvlat upp till 145cm klasser i hoppning samt tagit unghÀstar till final i Falsterbo. Maria anser sjÀlv att hennes styrka Àr att anvÀnda sig naturligt av hÀstens galopp och behÄlla rytm och balans genom banan, hon Àr Àven duktig pÄ och plocka fram det bÀsta ur varje hÀst. DÄ det kommit och gÄtt mÄnga hÀstar under Ären lopp har hon fÄtt lÀra sig att anpassa sin ridning efter individen hon rider, och att alltid strÀva efter att plocka fram maximal kapacitet ur varje hÀst dÄ hon aldrig köpt en fÀrdig utbildad hÀst el ponny.

MÄlet framöver Àr att ta upp Illario i de lite högre klasserna, matcha Danturina för en ev.försÀljning samt visa de unghÀstar som blir fyra i bÄde dressyr och hoppning. Tanken Àr Àven att rida Adutche i lite mindre klasser för att förbereda att Emmie skall ta över honom.

HÀstar som just nu finns i stallet hemma Àr: Danturina sto 12 Är tÀvlat 135, Illarion valack 7 Är startad 120, Adutche valack 15 Àr startat 140, Atendros valack 10 Är startad 120

Och i tillvÀxtfabriken ( VÄr Lösdrift ) Finns: Sunday Times f 99 tÀvlad 145 gÄr nu som avelsto drÀktig med Diero Lux, Sundays Sophia MB sto 3 Är inriden och inhoppad U Sundays Times, Sundays Maximus MB valack 1 Är u. Sunday Times e. Cristallo II, Sundays Cassindra MB sto f2020 u Sunday Times e HÀstak Casanova

Emmie Blixt 11 Är, Emmie fick sin första ponny Minimal en vit shettis nÀr hon var 2 Är och sin allra första egna ponny nÀr hon fyllde fyra. Men vÀgen att bli hoppryttare har inte varit sjÀlvklar dÄ Emmie varit lite försiktig. Det Àr först som 10 Äring hon har börjat tÀvla. Hon trÀnar för sin Moster Maria samt Maria Sundin i mental trÀning och en gÄng i veckan trÀnar hon dressyr för Christina Ekberg. Hon har under 2020 gÄtt frÄn LE till LA hoppning och precis tagit DM brons i bÄde Inverkans bedömning samt DM brons i hoppning.

Emmie Àr vÀldigt ambitiös med sina ponnys och det hon halkar efter i att hon Àr lite försiktig tar hon igen med rÄge i sin envishet och noggrannhet. Emmie har tvÄ B ponnys och har under sommaren börjat att sakta Àven ta över Mosters storhÀst Adutche, tanken Àr att starta storhÀstklasser 2021 parallellt med PonnytÀvlingarna mÄlet Àr att starta MSV under 2021. Emmies styrka Àr att hon förstÄr att de Àr förra veckans arbete och gÄrdagens ridpass som kommer avspegla sig i dagen ridpass och/el hopptrÀning/tÀvling, samt att grunden till hoppningen sÀtter du i dressyrarbetet som du gör dagligen med dina ponnys/hÀstar.

”Under Ă„rens lopp har vi samlat pĂ„ oss massvis med erfarenhet och har lĂ€rt oss att alltid sĂ€tta hĂ€sten som individ frĂ€mst. Tips frĂ„n stall slĂ€ttĂ€ng!

Varje hÀst har en egen plan som skall innefatta

1. LÄngsiktiga tÀvlingsmÄl

2. Kortsiktiga tÀvlingsmÄl

3. LÄngsiktig trÀningsplan

4. Kortsiktig trÀningsplan                                                                                 

5. Mental trÀningsplan Via Maria Sundin vÄr mentala trÀnare

6. Planerade ÄterhÀmtningsperioder                                                                                           

7. Planerade besök av Alternative Health Works Mia och Daniel

8. Planerade Vet Check med vÄr veterinÀr Marcos SERVEQ sport Horse Vet                       

9. Planerade tandundersökning med Bea Lindström

10. Planerade skoningar dÀr vi tar hÀnsyn till hÀstens olika skobehov, ev problematik samt trÀning och tÀvlingsplan

11. VÀl genomtÀnkt utfodring anpassad till hÀstens olika behov.

Vi har Àven svarta boken, det Àr en anteckningsbok dÀr vi skriver in viktiga saker som hÀnder el vi gör med vÄra hÀstar. Ex om vi byter foder el bett speciell skoning el nÄgot som Mia el Daniel upptÀcker pÄ vÄra hÀstar. NÀr det sen inte gÄr bra med hÀsten el man kÀnner att man fÄtt ett bakslag kan vi gÄ tillbaka till boken och ser hur gjorde vi nÀr hÀsten fungerade som bÀst och backa bandet och helt enkelt göra om och göra rÀtt. Det Àr svÄrt att komma ihÄg allt framför allt om man har mÄnga hÀstar och dÄ Àr boken oumbÀrlig.

Vi anser att endast genom att omge oss med alla dessa mÀnniskor som hjÀlper oss att genomföra vÄr plan kan vi optimera prestationen för hÀst och ryttare. Vi Àr otroligt tacksamma för den uppbackning vi fÄr genom Mia och Daniel o Alternative Health Works det har gett stor skillnad för vÄr satsning och vÄra hÀstar.

Ett litet rid tips:

Vi startar alltid ALLA vĂ„ra ridpass med att efter vi skrittat fram göra 10 avbrott frĂ„n skritt till halt i bĂ„da varven, för att sen göra 10 avbrott frĂ„n trav till skritt ocksĂ„ i bĂ„da varven för att sedan avsluta med tio avbrott frĂ„n galopp till trav Ă€ven det i bĂ„da varven. NĂ€r detta Ă€r gjort börjar vi vĂ„ra ridpass med mjuka och lyhörda hĂ€star
”

Ja ni ser varför vi uppskattar att samarbeta med Team SlÀttÀng; kunskap, noggrannhet, planering, lojalitet att man verkligen vÀrderar alla pusselbitar i sitt team. Vi ser fram emot att fortsÀtta följa och stötta dem med det vi kan!

 

Malin Andersson – Hoppning

Malin Andersson Àr född 4 februari 2003. I dagslÀget har hon tvÄ d-ponnys, Whigsborough Magic (Magic) och Comers Alf (Alfie). Magic Àr född 2009 och Alfie 2013.

Magic kom till henne i slutet av juli 2018 och dÄ var planen enbart att fÄ honom sÀkrare pÄ sig sjÀlv, bygga upp ett band dem emellan samt utbilda vidare frÀmst inom dressyren. Han har haft det jobbigt tidigare i livet och dÀrmed har de tagit smÄ steg framÄt med det mesta. Under vÄren och sommaren 2019 stod han tyvÀrr med en skadad hov men Àr nu igÄng igen. Med honom tÀvlar Malin lite av varje men med fokus frÀmst pÄ fÀlttÀvlan och hoppning i lÀttare klasser tills han blir sÀkrare. Under tiden de jobbat pÄ hans mod har han dock blivit otroligt fin i dressyren sÄ lÀr bli en del starter Àven inom det.

Alfie Ă€r importerad frĂ„n Irland som Malins nya hoppstjĂ€rna, han kom i början av juni 2019. TyvĂ€rr tog han resan vĂ€ldigt illa och de har spenderat mĂ„nga mĂ„nader pĂ„ att bygga tillit och ”rida in” honom pĂ„ nytt, frĂ„n början. Det gick tack och lov snabbare Ă€n en helt oinriden hĂ€st och i början av 2020 kunde vi Ă€ntligen börja hoppa. I dagslĂ€get har vi hunnit starta nĂ„gra fĂ„ hopptĂ€vlingar och har startat upp till LC med en del placeringar. Förhoppningsvis Ă€r vi snart redo för högre höjder ocksĂ„.  Med honom Ă€r planen just nu att satsa inom hoppningen för att senare, nĂ€r jag hunnit utbilda honom mer i dressyren, börja tĂ€vla en del fĂ€lttĂ€vlan Ă€ven med honom.

Tidigare i livet har Malin tÀvlat en del dressyr samt en del hoppning med sin förra ponny som tyvÀrr fick somna in i december 2018. Hon har ridit sedan hon var 6 Är gammal och har turen att ha en mamma som bÄde tÀvlat pÄ hög nivÄ tidigare i livet samt Àr utbildad ridlÀrare och vÀldigt noggrann sÄ hon har alltid kunnat fÄ vÀldigt bra och snabb hjÀlp hemma. Malin har ocksÄ haft turen att fÄ trÀna för flera duktiga, noggranna trÀnare som gjort att jag har en vÀldigt bra grund. Som ryttare Àr hon vÀldigt noggrann, mjuk och lugn men bestÀmd och sÀtter alltid hÀstens bÀsta först.

”Jag Ă€r otroligt tacksam över att vara en del av Team MD Kleen som hjĂ€lper bĂ„de mig och mina Ă€lskade ponnys att hĂ„lla oss frĂ€scha i kroppen!”  
(Bilderna Àr fotade av Pernilla HÀgg)

Malin blev en del i teamet för nÄgot Är sedan och hennes familj har vi kÀnt i flera Är nu. Vi har sett dem kÀmpa i mycket motvind sÄ det kÀnns kul att fÄ stötta en ung ambitiös ryttare som satsar och Àr lika noga som vi med smÄsaker pÄ alla omrÄden. Malin Àr mycket aktiv pÄ sociala media och har flera samarbetspartners som hon Àr bra pÄ att visa upp samtidigt som hon delar med sig av sin vardag och inspirerar och stöttar unga tjejer.

 
 

Isabell Fredholm – ParaDressyr

Isabelle Fredholm Àr 30 Är gammal och tÀvlar dressyr med sitt 6Äriga halvblod Charmonie som hon fött upp sjÀlv. 

För 5 Ă„r sedan var hon med om en sparkolycka som medfört en kronisk nervskada i ena höften med stĂ€ndig smĂ€rta, nedsatt rörlighet och koordination. Hon Ă€r dĂ€rför klassificerad som pararyttare i grad 5🦄 Tillsammans med sin hĂ€st Charmonie hoppas hon kunna starta SM nĂ€sta Ă„r och komma ut pĂ„ de internationella banorna sĂ„ smĂ„ningom.
 
”I somras mĂ€rkte jag att min hĂ€st inte var som vanligt, hon tappade aptiten, kĂ€ndes trött och hĂ„glös och magkĂ€nslan sa mig att nĂ„got var fel. 
 Det visade sig att hon hade ett magsĂ„r vilket Ă€r vĂ€ldigt vanligt förekommande bland tĂ€vlingshĂ€star. Efter behandling och en daglig dos MD belly frĂ„n alternative health works kĂ€nns hon som en annan hĂ€st😍
Pigg och glad och med en aptit som aldrig förr.
Mitt tips Ă€r att lita pĂ„ magkĂ€nslan och framförallt lyssna pĂ„ din hĂ€st, de gör alltid sitt bĂ€sta och visar pĂ„ sina egna vis nĂ€r nĂ„got Ă€r fel.”
 
Isabelle Àr ny i teamet 2020 efter att vÄra örter fÄtt hennes hÀst att mÄ mycket bÀttre! VÄrt mÄl Àr att bidra till att optimera hÀlsa och prestation och det kÀnns jÀttekul att vara en del i Isabelles team tillsammans med bl.a kollegorna Equiterapeut Charlotta Lindgren och Equiopat Christin Gidstedt. Isabelle och hennes hÀst har största möjliga chans att fÄ det de behöver!
 

 

Robert Lagergren

Robert Àr bosatt i lilla edet dÀr han jobbar heltid som hÀsttrÀnare. DÀr trÀnar o tÀvlar de hÀstar inom grenarna reining cutting o working cowhorse. Robert Àr 33 Är och har hÄllt pÄ med hÀstar sen han var 3Är och började dÄ pÄ ridskola nÄgot Är innan intresset för westernridningen vÀxte fram.
Robert har jobbat i usa under ett par Är för en av vÀrldens bÀsta hÀsttrÀnare innan han 2008 flyttade hem till Sverige för att dra igÄng sin egen trÀningsverksamhet som han arbetat med pÄ heltid sedan dess.
Bland meriterna finns
7 x sm guld
1 x sm silver (samma Är som han Àven tog guld)
1 x sm brons

Roberts största merit Ă€r en första placering samt en andra placering pĂ„ Europas största westerntĂ€vling ”Americana” Ă„r 2015 dĂ€r han Ă€ven var finalist 2018.
Robert Àr Àven den trÀnaren som vunnit mest prispengar inom working cowhorse i norra Europa.

 

 

Monica Björsell – IslandshĂ€st

Monica Àr en uppskattad ridlÀrare och tillsammans med maken Johan erbjuder de ocksÄ turridning och lÀger för alla Äldrar.

Monica fick sin första hÀst nÀr hon var 1 Är, ett litet islandssto som hennes pappa köpte pÄ livdjursaktion. Monica Àr med andra ord född och uppvuxen runt och med hÀstar. Hon Àr utbildad grundskollÀrare, men la den karriÀren pÄ hyllan för att starta ridskola för snart 10 Är sedan. Sedan dess har hon utbildat sig till RidlÀrare 1 för islandshÀst och gÄtt avelskurser. Tidigare har hon tÀvlat i passgrenar, och nu rids den hÀsten av dottern MÀrta som Àven hon Àr en utav vÄra sponsorryttare.
2016 köptes Mozart frĂ„n Sundsberg, en topp avelshingst som Monica nu ocksĂ„ tĂ€vlar. Under flera Ă„r har de pĂ„ gĂ„rden anlitat Mia och Daniel med mycket goda resultat. De kollar bĂ„de hĂ€star och ryttare, och följer nu Mozart och Monica riktigt nĂ€ra. Förra sommaren fick Mozart en strĂ€ckning fram i bringan under betĂ€ckningssĂ€songen och dĂ„ var det mycket tryggt att ha Mia och Daniel dĂ€r. Han fick bĂ„de behandling och örter – Mover, som de sedan dess alltid har hemma. Mia och Daniel var ocksĂ„ inblandade i avelsarbetet och de ston som var svĂ„ra fick hjĂ€lp av deras örter.
-”PĂ„ gĂ„rden finns ridskolehĂ€star, avelshĂ€star och unghĂ€star – alla kollas regelbundet av Mia och Daniel. Deras sĂ€tt att hantera hĂ€star (och ryttare) i kombination med diskussioner med oss Ă€gare gör att hĂ€starna fĂ„r absolut bĂ€sta förutsĂ€ttningar för att kunna göra det de Ă€r till för.” – Monica

 

MĂ€rta Björsell – IslandshĂ€st

MĂ€rta, Monicas dotter, har ridit hel sitt liv. Hon började tĂ€vla som 6 Ă„ring pĂ„ en av ridskolehĂ€starna. 2014 fick hon prova Katla och började rida pass. Hon fick lov att prova att tĂ€vla pass och redan första starten kvalade hon till Sm i 150 m passlöp. En gren dĂ€r man rider 2 och 2 i race mot varandra, man startar ur startbox. Redan tĂ€vlingen efter kvalar de Ă€ven i grenen speedpass. 10 Ă„r gammal vinner MĂ€rta sitt första Smguld i 150m passlöp. Hon fick ocksĂ„ brons i speedpass! NĂ€r man tĂ€vlar islandshĂ€st tĂ€vlar man tillsammans men man delas in i 3 Ă„ldersgrupper, junior som man Ă€r tom 15 Ă„r, young rider som man Ă€r tom 21 och och Senior och dĂ€r finns ingen över grĂ€ns! Hösten 2014 Ă€ndrades reglerna för hur gammal man mĂ„ste bara för att fĂ„ starta ur startbox och den nya regeln blev att man mĂ„ste fyllt 13 Ă„r… ett bakslag för MĂ€rta! Men sĂ„ i Ă„r satt alla ting pĂ„ plats, MĂ€rta kvalade till Sm i bĂ„de 150m och speedpass. Mia och Daniel var stort stöd och hjĂ€lper oss att hĂ„lla Katla i vĂ€ldigt god form! Katla Ă€r 21 Ă„r i Ă„r och i mycket fin form! Det blev ett Smguld i Ă„r igen i 150 m. Och en 5e plats i speedpass- mycket nöjd MĂ€rta!! MĂ€rtas mĂ„l nu Ă€r att kunna starta Katla Ă€ven nĂ€sta Ă„r Hon har ocksĂ„ fĂ„tt en ny hĂ€st under Ă„ret som hon sĂ„ smĂ„tt ska börja tĂ€vla under 2019.

 

 

Sofia Stamborg – Hoppning

presentation kommer

Anna Jarnald – Dressyr

presentation kommer

SigurjĂłn Örn & Anna Agerup IslandshĂ€star

presentation kommer

Carina Balder – Trav

presentation kommer