7 beprövade sätt att öka hovkvalitet.

Ett problem vi ofta stöter på när vi är ute och behandlar är hovarnas kvalitet.
Det rör sig om alla möjliga typer av hovsorter. Det kan vara torra, spruckna, frasiga, spröda eller fuktiga och mjuka hovar och hovar med röta i.
Orsakerna till att hovkvaliteten försämras är många och skiftande. Underlaget hästen mestadels står på spelar naturligtvis in. Både vätskehalten i marken och bakteriefloran.
Hur hästen mår generellt påverkar, det gör förstås även vad den äter. Så har förstås även den som verkar del i hur kvaliteten blir. Här ska vi inte ta upp hovslagarens påverkan utan det blir i ett kommande inlägg. Nu koncentrerar vi oss på underlag, foder och allmänna hälsan.
Torra och spröda hovar gör att hästen inte kan användas barfota så mycket som de flesta av oss vill rida. Hovarna håller helt enkelt inte. De brukar behöva skor. En försämrad cirkulation, en försämrad befuktning inifrån brukar vara orsaken till att hovarna blir sådana. I kinesisk medicin påverkas hovarna av leverfunktionen. Därför spelar kosten en stor roll för hur hoven mår. Vår blandning MD Hoof kan hjälpa till med att befukta hovarna inifrån och öka cirkulationen. Ofta ser man resultat på örterna inom någon vecka. Hela hoven förändras till det bättre, inte bara den delen som växt ut. MD Hoof kan även användas för hovar som växer för lite. Den ökade cirkulationen gör att tillväxten ökar.
En häst som utsätts för väldigt blöta marker kan utveckla en blöt, känslig hov. Hornet blir mjukt och inte alls lika tåligt. Bäst för hästen är såklart att få stå på torrare mark. Men kan man inte ordna det så finns alternativ att hjälpa till med. Vår blandning MD DryUp ökar cirkulationen och transporterar bort vätska från hoven. Den blandningen fungerar också bra vid svullnader i benen.
Om fukten gjort att svamp har fått fäste kan man använda MD Fungi för att motverka svampen. Man kan även badda in drabbade områden med AntiFungi och komplettera med tjärdrev eller ThrustBuster. De senare kan hovslagaren hjälpa till med.
Hästen får precis som vi skillnader i olika vävnader när den inte mår bra. Vårt hår och våra naglar ändrar karaktär när vi blir sjuka. Det samma händer hästen. En häst som är nedsatt av till exempel en infektion, stress eller dåligt foder får ofta en spröd och skör hov. Går det långt kan hoven liknas vid en spröd kaka där lager på lager släpper.
Vid sådana fall brukar vi rekommendera en invärtes behandling med till exempel Immunoguarder för att stärka upp hela hästen. Immunoguarder går utmärkt att kombinera med MD Hoof.
Hör av dig till oss om din häst har dåliga hovar, oavsett orsak, så hjälper vi dig.