Allergisk rinit, hösnuva, pollenallergi

Hösnuva, pollenallergi. Namnen är många liksom besvären. Att dessa finns på människa är ju odiskutabelt. Men finns de även hos häst och hund?

Ja. Odiskutabelt. Det är till och med så att det är det vanligaste problemet i övre luftvägarna hos både häst och hund.

Hund
Hos hunden är det särskilt de långnosiga raserna som är drabbade men även kortnosiga kan få besvären. I akuta fall är det ofta något som fastnat i slemhinnan som hunden försöker nysa ut. Det kan vara en större främmande kropp eller exempelvis pollen som irriterar väggarna i luftvägarna. De mer kroniska besvären triggas av allergener i hundens miljö som man inte utan vidare kan avlägsna. Det kan även här röra sig om pollen men även damm, kvalster och liknande. Här skiljer man på intermittenta (säsongsbundna) och perenna (konstanta) riniter.

De säsongsbundna är ofta relaterade till pollen av olika slag.

Hundens huvudsymptom är:

 • Trötthet
 • Överdrivet nysande
 • Dålig andedräkt
 • Kliande av nosen med tassen eller med nosen mot marken
 • Svullnader eller smärtor i ansiktet
 • Oro
 • Dålig aptit
 • Hosta
 • Flämtande
 • Nosflöde

Häst
Hästar är naturligt långnosade och därigenom exponerade för allergener som fastnar i luftvägarnas slemhinnor. Hästens symptom visar sig ofta djupare ner i luftvägarna än vad de gör hos hund och människa men kan även te sig mer som en förkylning och influensa än som rent allergiska besvär.

Hästens huvudsymptom är:

 • Försämrad prestation
 • Hosta
 • Huvudskakningar
 • Trötthet
 • Beteendestörningar
 • Rinnande ögon och nos

Veterinär
För att vara helt säker på att det är en allergisk rinit bör man konsultera sin veterinär. Är djuret uppenbart påverkat av besvären ska man göra det.

Vad händer i kroppen?
Luftvägarnas väggar är till stor del klädda med flimmerhår. Dessa har till uppgift att fånga upp partiklar i luften och förhindra att dessa når ner till lungorna. Vid fungerande flimmerhårsfunktion samlas skräp upp och man antingen fräser eller nyser, att man hostar en enstaka gång och får ut det eller att skräpet fångas upp på vägen och lämpas av i matstrupen och man sväljer det. Vi människor sväljer upp till en liter snor varje dag när vi är friska och fungerar normalt.

Besvär av partiklar i luften kan bero på att luftvägarnas slemhinnor är för torra och tillåter att pollen eller annat luftburet får fäste. Då försämras flimmerhårens förutsättningar att göra sitt jobb att få bort skräpet. I andra fall räcker allergenen i sig till att utlösa en immunoglobulinsreaktion och ge tydligare allergiska besvär.

Vad kan man göra?
Det kan vara svårt att eliminera de faktorer som utlöser besvären. Man kan hålla mer rent förstås men ett visst mått av damm och kvalster finns ju alltid runt och på oss. Pollen kommer i olika mängd vid olika tider. Bäst av allt är ju om man kan få individen att kvitt sin allergi.

Ett sätt att underlätta funktionen är att se till att luftvägarna är tillräckligt befuktade. Vår blandning MD Air har den egenskapen. Den hjälper till att återställa en bra miljö i luftvägarna och det innefattar till exempel att slemhinnan är lagom befuktad. För de mer allergiska symtomen är MD Kibda ett bra val. Den blandningen hjälper kroppen att stimulera immunförsvarets rätta funktioner. Ofta är en allergisk reaktion (ur komplementärmedicinsk synvinkel) svaret på ett för svagt immunförsvar som överreagerar på ett stimuli.

Är du osäker på vilken blandning som passar dig bäst? Det går fint att kombinera MD Air och MD Kibda. Örterna finns att köpa här:

https://herbalworksbysweden.com/produkt-kategori/orter-efter-anvandningsomrade/allergisk-rinit/

Vill du ha mer hjälp så kan vi hjälpa till med mer individuellt anpassade blandningar. På hemsidan finns Nätterapeuten där du fyller i ditt djurs besvär.

https://herbalworksbysweden.com/produkt-kategori/individuell-blandning/natterapeuten/

Akupunktur
Hösnuva, allergisk rinit, pollenallergi eller någon av de närliggande symtomen går också utmärkt att behandla med akupunktur. Du kanske själv lider av det. Boka tid för akupunkturbehandling och lindra symtomen.

Konsultation och tidsbokning
Föredrar du att prata med oss kan du boka in en tid för konsultation via Bokadirekt.
https://www.bokadirekt.se/boka-tjanst/alternative-health-works-46330/konsultation-inklusive-%C3%B6rter-1848500

För bokning av behandling på dig själv eller din hund går det också fint att boka via Bokadirekt

https://www.bokadirekt.se/places/alternative-health-works-46330

Vill du boka för häst är det enklast via Facebook Messenger eller vanlig e-post.