Tinktur, pulver eller torkad ört. Vad ska man välja?

Tinktur eller torkad ört? Kanske pulver? Vad ska jag välja?
 
Vad ska man välja? Tinktur, Pulver eller torkad ört. Det finns såklart fördelar och nackdelar med alla tre. Men en av dem sticker ut när det gäller fördelar. Det är tinkturen.
 
Först ska vi förklara vad en tinktur är. Det är ett utdrag av örten oftast i alkohol. Genom att låta de örtdelar man vill använda ligga i alkoholen för att dra ut det nyttiga. Att man använder alkohol gör att man får med både fettlösliga och vattenlösliga ämnen. De alkoholer som används är vanlig etanol eller glycerin. Etanol är den mest effektiva för att lösa ut alla ämnen ur örterna.
 
 
När örterna legat tillräckligt länge silar man bort växtresterna och tar hand om vätskan. Då har vi fått en tinktur.
 
De ämnen som vi vill åt är upplösta i vätskan. Det gör dem lättillgängliga för kroppen när vi intar tinkturen. En del av upptaget sker redan i munhålan och resten i magen. Hos hästen sker allt upptag i munhålan eftersom det är så lång väg från läppar till svalg.
Alkoholen gör att tinkturen går direkt ut i kroppen.
 
En fördel med det är att man inte behöver så stor dos eftersom inget går ner i magen och bryts ner. Inget passerar levern innan det når ut i kroppen.
 
För dem som sväljer tinkturen. Till exempel hundar, så får man ha en relativt sett större giva. Att örten är löst i alkoholutdrag gör att alla ämnen kan tas upp av kroppen. Professor Kerry Bone vid University of New England har noterat att matsmältningssystemet inte är kapabelt att lösa upp alla ämnen på egen hand. Det blir en nackdel för torkade örter eller pulver som inte rör tinkturen.
 
En tinktur är alltid flytande med upplösta ämnen. Torkade örter kan vara allt från stora bitar av rot, bark eller kåda till små fina frön. Ju större bitarna är desto svårare för kroppen att ta till sig dem. Särskilt boswellia i stora bitar är svårt för kroppen att ta upp. Det blir som att äta stenar eller grus. Pulver gör det lättare men tinktur är allra bäst.
 
Andra fördelar med flytande örter är att de håller mycket längre. Normalt håller de minst fem år efter tillverkning med bibehållen kvalitet. Torkade örter och pulver håller betydligt kortare tid.
 
Tinkturer är också lätta att blanda. Vill man göra en blandning av en rot tillsammans med kronblad så det inget bekymmer. Det blir en homogen blandning. Gör man samma med torkade örter blir det lätt att de tunga rotbitarna sjunker ner och de lätta kronbladen hamnar överst.
 
Nackdelen med tinkturer är att de kan vara kraftiga i smaken. Det går att komma runt genom att antingen blanda den i annat som smakar bra eller så värmer man bort en del alkohol. Alkohol binder smak. Upptaget i munnen blir lite sämre och mer går ner i magen så man kan behöva öka dagsgivan.
 
 
Har du koll på vårt utbud? Det finns örter för de flesta möjliga och omöjliga tillfällen.