Tips från vår sponsorryttare Monica Björsell på Trollyckans gård

Omslagsbild tagen av Sofie Lahtinen Carlsson

 

Monica är en utav våra sponsorryttare som rider islandshästar.

2009 startade Monica upp företaget som blev Trollyckans Gård. Då med fyra elever på gårdsplanen och en shettis som ridskolehäst. Idag finns det 6 verksamhetshästar, flertalet unghästar och tävlingshästar och 40talet elever.

Monica har haft häst hela sitt liv, samma med hennes man Johan. Grunden i deras verksamhet är att ha lugna och trygga hästar och en långsiktig hästutbildning med vikten på grund och baskunskaper. Monica är utbildad pedagog och instruktör för islandshäst.

Tidigare har hon tävlat GkSm på Iđa från Gårdeby och sportSM i speedpass på Katla frá Árnanesi. Katla är numer Monicas äldsta dotters tävlingshäst som hon senast red juniorSM på och tog guld.
Monica har tävlat mycket lokalt och regionalt och nu senast GaedingaSM på Mozart från Sundsberg.

Mozart från Sundsberg, hingst född 2007 e. Isar frá Keldudal u. Vor från Österåker är Monicas främsta tävlingshäst som har varit i hennes ägo sedan 2 år tillbaka.
Mozart har 2 VM Brons i avel – han fick både 2013 och 2015 representera Sverge vid VM för avelshästar.
Han har också varit i A-final på GeidingaSM flera år i rad.

Foto: Elise Harrysson

I filmklippet längst ner kan du se någraTips 

Hrund är ridskolehäst och behöver rida till regelbundet! Jag använder mig av 165g boots. Vikten är för mig ovidkommande då det är skyddet jag är ute efter. Hon är skodd med 8 mm skor. 

Jag skrittar alltid mina hästar som uppvärmning och känner av hur de fysiskt och psykiskt känns.

Jag börjar tölta Hrund på volt för att kunna känna hur liksidig hon är, jag rider tölt i båda varven och känner av takt, motstävigheter mm. Hon är tydligt passtaktig och inte helt jämn så jag väljer då att backa bandet lite och börjar med grunder som halt och mjuka igångsättningar.

Övningen går ut på halter och ryggning. Jag övar här på att få till mjuka igångsättnigar och att rida in hästen i halt. Min tro är att töltkvaliteten blir bättre om igångsättningen blir bra. I halterna ger hon också efter bättre efter att vi gjort övningen några gånger.

Jag har som mål att vara en god ryttare som visar fram mina hästar på ett mjukt och trevligt sätt! Att med God mjuk ridning få rida på hög nivå och alltid kunna göra det med glädje. Jag älskar utmaningar som gör att jag kan utvecklas – något jag gör varje gång jag rider, framförallt på Mozart!