Vi börjar med förra veckans inlägg…
Snett bäcken, roterat bäcken…
Slask”diagnos”..
Så lätt men ändå så svårt.
Först att lära sig mäta och se både stilla och i rörelse.
Sen att lära sig förstå vilket rörelsemönster det skapar och som skapat det och vilka följdbelastningar som skapas.
Sen att förstå varför det blivit så. Ryttarens inverkan eller sadeln eller hovarna eller avlastat en skada eller smärta eller född så? Var i så fall finns orsaken? DET är det luriga och det vi verkligen vill hitta och behandla om det går.
Ibland räcker det med det vi gör, ibland behövs fler pusselbitar i form av t.ex veterinär.
Ett ”snett bäcken” är verkligen sällan bara just ett snett bäcken.
Och det kommer tillbaka dels pga muskelminne i starka muskler, speciellt när det händer något, dels pga att orsaken inte alltid går att få bort utan kräver underhåll, dels pga att det tar tid att ändra ett rörelsemönster. Här kommer lite mer…
Puttar din häst över dig åt ena sidan?
Här är en intressant länk till samband man sett som har med bakbenshälta att göra och som ofta hänger ihop med ”ett snett bäcken”.
https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/glidande-sadel-eller-sned-ryttare-kan.htm
Bilden är en länk och kommer från tidingen året runt. Du hittar en artikel skriven av Stina Helmersson och foto av Ewa Stackelberg. Den kan läsas i sin helhet här
Hur är det med ditt bäcken?
På bilden mäter Mia bäcken och rörlighet i korsben, lumbosacrala övergången som är leden mellan sista ländkotan och korsbenet. LS-övergången kallas även för korsled. Hon mäter också rörlighet i si -leder. Vi använder oss av Dornterapi och AMT, avancerad manuell terapi för att justera olika långa ben och roterade bäcken. Man behöver gå igenom hela kroppen för att försöka lista ut vad som är hönan och vad som är ägget.
För att beskriva ytterligare…
Snubblade över denna länk med nyttiga bilder som en del i denna ”never ending story” om ”sneda bäcken”.
Alla dessa orsaker
Nu har vi kikat lite på att ryttarens kropp kan vara en orsak och att en bakbenshälta kan vara en orsak.
Sen har vi ju sadeln
Sadeln är inte alltid anpassad till just den hästen, just i den konditionen. Inte nog med att vi byter sadlar med varandra, vi glömmer att hästarna ändrar form under året och att också vi är med och bidrar till att sadelns stoppning trycks ihop ojämnt. Och sen så kan ju sadlar ha varit med om olyckor eller rent av vara sneda från fabrik… Ja vi vet allihop att det inte är jätteroligt att leta rätt sadel.
Men hur som helst så är det en viktig pusselbit att kolla upp om man känner sig drabbad av att bli puttad åt ena sidan eller tycker hästen är ojämnt musklad bak eller har ett ”snett bäcken”. Det är ändå förhållandevis enkelt att se om det är katastrof eller inte och det hjälper vi gärna till med, finliret och passningen bör man ta proffessionell hjälp med.
Vad är symptomen på ”snett bäcken”?
- Galoppen är bättre i ena varvet
- Bogen flyter ut i ena varvet (kompensation)
- Hovarna ser olika ut, ofta blir den låga sidans bakhov lite utfluten och diagonala fram lite mindre
- Om man ställer upp hästen jämnt och tittar bakifrån så ser man skillnad på musklerna Semitendinosus, Gracilis och Gluteus. Här kan man genom att titta på storleksförhållandena säga rätt väl hur den belastar och vad den undviker
- Tar bettet i ena varvet eller släpper kontakten i ena tygeln (kompensation)
- Sadeln åker på sned
- Ryttaren upplever att det är svårt att runda hästen runt innerskänkeln i ena varvet och att få ut den på spåret
- Går på dubbla spår
- Faller in med rumpan i ena varvet
- Skänkelvikning går lättare åt ena hållet…
Vi kan lista hur många saker som helst. Det finns alltså många orsaker och många symptom och därför skriver vi ”snett bäcken” inom citationstecken för det bör inte användas som en diagnos. Det är ett symptom, som ont i magen, stel i ena sidan, ont i hovarna.. Men som fysioterapeuter är symmetri i skelett, muskler, leder och rörlighet nummer 1.
Vi får inte glömma ett par till viktig orsaker
Det kan ha hänt en olycka. Trauman av olika slag kan givetvis göra kroppen sned. Inte bara genom att man får en smäll och skelettet blir snett utan på grund av att man har ont på ett ställe och kompenserar med andra delar av kroppen. Det kan också vara så att nerver skadas eller kommer i kläm och inte ger synliga symptom så som smärta eller hälta direkt utan att det kommer smygande.
Bäckenets uppbyggnad i korthet
Bäckenet är uppbyggt av tre olika ben på varje halva, väl sammanfogade. Det är mer framåttippat än man kan tro och de stora musklerna som Illiopsoaspaketet går inte ner igenom bäckenet som på oss utan under. Psoasmajor, psoasminor och illiacus är muskler som sitter mellan slutet av bröstryggen,ländrygg, sacralfascian och pelvis och lårben. De kan bl.a ”tippa bäckenet”, rotera höftleden utåt och stabiliserar länden. ”I” bäckenet finns fascia, som en seg hinna emellan allt med hål i för nerver. Fascian behöver vara mjuk och smidig och inte klibba ihop och bli stel för att nervsignalerna och rörligheten ska fungera optimalt. Här hjälper du din häst jätte mycket genom att ofta lirka med svansen genom att böja och försiktigt försiktigt dra i svansroten åt olika håll. Bäckenets toppar som vi kan se på korset är sacralknölarna och emellan dem ligger sacrum, korsbenet som ledar till delen av bäckenet som heter ilium där av namnet SI led. SI leden som är så omtalad och älskad och hatad och dess betydelse så omdebatterad. Där är ingen större rörliget men även en liten skillnad kan ge en stor skillnad i hur hästen sätter i varje hov och hur känslan i rörelse blir. Samma effekt som blir i en pendel, lten rörelse innerst, stor rörelse längst ifrån centrum. När man har ett ”snett bäcken” så har man alltid en viss SI-leds påverkan.
I flera fall kan det räcka mycket väl med en behandling som rätar upp bäckenet och symmetrisk träning för att undvika inflammationer. Kroniska inflammationer kan vara en anledning till pålagringar och det vet man kan göra ont och orsaka hälta. I och med hur dessa kraftiga muskler sträcker sig så kan vi förstå att de drar ihop sig när något gör ont i magen, i ryggen, i knä eller t.ex i en äggstock och bäckenet roterar horisontalt eller vertikalt. Orsakerna kan som sagt vara många och hur bäckenet roterar kan vara mycket olika. Vi ser ganska ofta olika höga sacralknölar och olika stora höftknölar, tuber coxae, de som sticker ut mest på sidorna. Anledningen till det är ofta ett trauma. Ibland är det bara ett roterat bäcken, ibland är det en gammal fraktur eller en bit ben som lossnat och kanske rentav ligger i närliggande muskulatur eller så kan de faktiskt vara födda oliksidiga. Jag var med en häst på klinik för ett par veckor sedan. Den har väldigt olika höga sacralknölar och rör sig väldigt ojämnt. Veterinären och jag var övertygade om ett större trauma i framför allt korsledsområdet (Den led som vinklas mest när hästen sätter under sig. Den har en disk och nervutträden som ganska ofta är påverkade pga sista ländkotans eller korsbenets formation kan ha ändrats av trauma-inflammation-pålagring) men det såg ganska fint ut så hennes slutsats blev att hon nog är född sned. Men hon blev markant bättre av att få behandling i korsleden och hasen på den låga sidan som fått ta mer belastning. Tuber coxae ser vi främst en asymmetri på hos fullblod. På grund av startboxskador som unga. Men har även flera andra patienter med väldigt olika ”höftknölar” och det måste inte betyda att de inte kan gå svårklass dressyr.
En bra sida att kika på för mer anatomi är
https://www.facebook.com/1.whole.horse.dissection/
Och om du vill förstå hästen ännu mer innuti så rekommenderar jag denna nya fina boken med mängder av bilder. Ivana Ruddock-Lange är en fantastisk kvinna som är veterinär och arbetar som fysioterapeut/bodyworker. Bilden är en länk och tar dig till hennes sida.
När inte nervsignalerna går fram som de ska
Ja då får inte musklerna tillräckligt starka signaler för att kunna jobba sig starka och då kan man i värsta fall tala om en artrofierad muskel, en tillbakabildad muskel men i mer vanliga fall bara en svaghet. Alltså behöver inte en ojämn muskulatur bero på ett ”snett bäcken” eller andra asymmetrier i skelett ock leder utan kan bero på en smäll som skadat en nerv (och eller en muskel givetvis). Men det kan också bero på att ett muskelförsvar aktiverats för att skydda en kroppsdel, då kan vissa muskler ”dra skelettet snett” och skapa nervkläm i stil med vår ischias symptomatik för att ha något att jämföra med. Här kan ju då komma symptom såsom bakbenstapp (som också kan bero på till exempel problem i lumbosacrala övergången eller knä…) Sen ska nerverna i ryggen transportera signaler fram och tillbaka mellan hjärna och kropp och om den kommunikationen inte flyter helt fritt så blir både balans, kropps och omvärldsuppfattning ”sned”.
Muskelminnet efter en längre tids belastning på ett sätt är också en faktor
Vi går inte in i detalj på hur det fungerar men det finns forskning att söka upp om att det verkligen finns ett muskelminne som framför allt gör det lättare att träna upp något för andra gången. Det är därför viktigt med symmetri från början! Även på unghästen innan den bygger muskler i hagen eller börjar ridas in. Då klarar den lättare av en skadeperiod.
Alltså
Om det varit på ett sätt en gång så kan det lätt falla tillbaka när något ändras. Och det är här det blir både frustrerande och roligt!
Vi kan rätta till snabbt efter en incident men ju längre man väntar ju svårare blir det.
Och när det väl sker någon typ av förändring om så bara att man byter hovslagare, foder, träningsfrekvens, ryttare, underlag osv. så är det så lätt att ”råka” aktivera kroppens gamla muskelminne och att man får tillbaka det man tyckte man jobbat bort så bra för ett halvår sedan eller kanske rentav flera år sedan.
Vad gör vi åt det?
Vi jobbar först med att finna ut orsaken till varför just din häst har ett ”snett bäcken”.
Utesluter hälta. Det är inte alltid på låga sidan som hältan sitter.
Enbart bäckenet mäter vi på minst 4 olika sätt, det är inte bara så att det blir lägre på ena sidan utan det kan röra sig och ”låsa sig” på flera olika sätt. Korsben, länd, höft, lår mm och muskulaturen däromkring är alltid inblandad.
Vi känner igenom hela kroppen muskulärt och känner över leders rörlighet.
Vi behandlar med akupunktur för at få en muskelavslappnande effekt och lättare kunna korrigera snedheter och ”låsningar”. Akupunkturen kan också användas innervatoriskt dvs. vi kan stimulera nerver så att de kan påverka musklerna, vi sätter väldigt sällan bara i triggerpunkter. Dessutom kan akupunkturer balansera energin i kroppen och även då rörelseenergin. TCM akupunkturen behandlar meridianer som i många fall sammanfaller med muskler och nervbanor men inte alltid, med TCM akupunkturen kommer man åt problematiken, även eventuell inre, på ytterligare sätt.
Vi behandlar med manuell terapi, ger försiktiga tryck med Dornterapi, AMT, osteopatiska och kiropraktiska tekninker, mobiliserar leder så att det är fri rörlighet i alla leder, även i lederna mellan varje par ryggkotor.
Vi går gärna igenom ryttaren också.
När vi gjort vårt så är det läge för dig att fortsätta din stabiliserande träning. Och det i sig är ett stort eget kapitel. Träning, får vi gå in på en annan dag. Det finns trots allt rätt mycket bra tips där ute.
Men glöm inte att det inte är någon ide att bygga på ett snett chassi.
Det blir lite som att klä granen fast den sitter snett i foten och sedan undra varför den välter eller lägga på takplåten fast takstolarna är sneda och sedan kämpa med läckor…
Tänk förebyggande och optimera när det fungerar. Det blir väldigt mycket lättare när något händer.
//Mia Kleen, Equine Optimizer, akupunktör, manuell terapeut
Flera foton är tagna av Zandra Ahl, http://www.zahlo.se/ Rekommenderar!