Tester

Rörelse
Fysikaliska
Ledspecifika
Funktionella
Neurologiska
Muskulära

Återställa rörlighet

Manipulation
Fascia release

Optimera funktion

Mobilisering
Artikulation

Känsla och mående

Massage
Lymfmassage

Förebygga

Stretch
Träning

Manuell medicin

Manuell medicin är behandlingsmetoder man utför med händerma.

Metoderna vi arbetar med har vi valt att kalla AMT, Avancerad Manuell Terapi. Det innebär palpation, segmentella funktionstester, fyskaliska tester, ledspecifika tester och behandling samt olika mjukdelstekniker för specfika ligament och muskler i området man vill behandla. Syfte är att återställa normal rörlighet i alla kroppens leder för ett liksidigt och symmetriskt rörelsemönster. Det är förutsättningen för att muskla rätt och träna hållbart.

Vi arbetar med Dornterapi – mobilisering, osteopatiska tekninker – mobilisering, artikulation, kiropraktiska tekninker – manipulation och mjukdelsbehandlingar; massage och lymfmassage.

För att få ett hållbart resultat bör man behandla såväl muskler, ligament och fascia som leder och skelett. Vi jobbar oftast först muskulärt med akupunktur eller annan mjukdelsbehandling och därefter med ledmobilisering, manipulation.

Det började med equiterapeututbildningen -96 där utbildade naprapaten Helmut Tscharnke och den amerikanske hästkiropraktorn Bill Hampton i kiropraktiska metoder på häst. Kiropraktikens främsta mål är att återfå rörlighet i leder som förlorat sin rörlighet. I dagligt tal kallas det att behandla låsningar. Något som i folkmun kallas låsning beror oftast på att spända muskler och ligament drar benstrukturer lite snett och då uppstår en ”låsning”. Vi är inte utbildade kiropraktorer på humansidan och har därför ingen legitimation. Vi har utbildning på häst och hund, i folkmun kallas vi hästkiropraktorer. Kiropraktor är ingen skyddad titel. Vi räknas som övrig djurhälsopersonal och får inte behandla djur istället för veterinärvård. 

Skelett av häst och människa. Håll dina och hästens leder i god trim.

Dornterapi

Dornterapi är en manuell metod som behandlar ledbesvär, rörelseinskränkningar, muskelproblematik och även problem i inre organ, i rörelse. Vi har som pionärer införlivat Dornterapin i djurbehandlingar. 

Dornterapibehandling innebär manipulationsfri behandling. Det ingår ledspecifik behandling för att återfå rörlighet, fascia behandling och viss massage. Metoden kombinerar TCM och behandling av leder och skelett. Spinalnerverna, nerverna i ryggraden påverkas av fysiska problem i ryggraden, de i sin tur påverkar och påverkas av de inre organen. För oss blir det ett självklart samband när man ser vart symptomen sitter både rent fysiskt i rygg och leder men likaväl i organ. Då blir metoden ett utmärkt verktyg för att komma till botten och orsaken till problemen.
Ofta arbetar man i rörelse med hjälp av en aktiv kommunikation med patienten. Således uppfattas behandlingsformen mycket mjukare, inga knäck.
Dornterapin kommer från Tyskland där en läkare, Dieter Dorn, utvecklat en alternativ metod till kiropraktiken som behandlar mer holistiskt och har väldigt liten risk att orsaka skador och mycket färre kontraindikationer.