Kiropraktikens främsta mål
Kiropraktikens främsta mål är att återfå rörlighet i leder som förlorat sin rörlighet. I dagligt tal kallas det att behandla låsningar.
Främst är det ryggraden som en kiropraktor behandlar men det går utmärkt att även behandla alla kroppens leder. Vi är inte utbildade kiropraktorer på humansidan och får därför inte kalla oss kiropraktorer, inte heller på djur. Men i folkmun kallas vi hästkiropraktorer. Vi jobbar med kiropraktiska metoder på häst, utbildade av  naprapaten Helmut Tscharnke och den amerikanske hästkiropraktorn Bill Hampton. Dessa metoder har vi utvecklat och vi har införlivat dornterapin i djurbehandlingar.

Vi jobbar med muskler och skelett
Något som i folkmun kallas låsning beror oftast på spända muskler, muskler drar benstrukturer lite snett och då uppstår en ”låsning”.
Vi jobbar först muskulärt med massage eller akupunktur och därefter med en mjukare form av manipulation och ledmobilisering.

Vi har utvecklat en manuell behandlingsform på häst som mer liknar dornterapin
I praktiken innebär en equiterapi- hund- eller en humanbehandling att man ser till hela rörelseapparaten. Det innefattar då även muskler, senor och övriga mjukdelar. Resultatet håller längre och vi riskerar sällan att skada något.