Dornterapi är en manuell metod som behandlar ledbesvär, rörelseinskränkningar, muskelproblematik och även problem i inre organ.
Det är en mjukare metod än kiropraktiken därför att man arbetar i rörelse och med hjälp av en aktiv kommunikation med patienten. Således uppfattas behandlingsformen mycket mjukare.
Dornterapin kommer från Tyskland där en läkare, Dieter Dorn, utvecklat en alternativ metod till kiropraktiken. Dornmetoden är relativt ny och behandlar mer holistiskt och har väldigt liten risk att orsaka skador.

Vi har tagit dornterapin steget vidare och utvecklat dornterapi för djur.
Terapiformen är en säkrare variant av manuell medicin eftersom den har mycket färre kontraindikationer. Dvs. tillstånd man inte ska behandla.

Målet med dornterapin är att återställa en normal balans i kroppen.
Spinalnerverna, nerverna i ryggraden påverkas av fysiska problem i ryggraden, de i sin tur påverkar och påverkas av de inre organen. Detta tänk ligger nära den kinesiska medicinen och för oss blir det ett självklart samband när man ser på symptom och behandlingsmetoden är ett fantastiskt komplement i våra behandlingar.

På humansidan använder vi dornterapi och AMT, avancerad manuell terapi som Mia utbildar sig i på ortopedmedicinska institutet i Göteborg. Lärarna där är kiropraktorer och osteopater.

 

Hästar och hundar behandlar vi med kiropraktiska och ostepatiska tekniker. Kiropraktikens främsta mål är att återfå rörlighet i leder som förlorat sin rörlighet. I dagligt tal kallas det att behandla låsningar.
Främst är det ryggraden som en kiropraktor behandlar men det går utmärkt att även behandla alla kroppens leder. Vi är inte utbildade kiropraktorer på humansidan och får därför inte kalla oss kiropraktorer, inte heller på djur. Men i folkmun kallas vi hästkiropraktorer. Vi jobbar med kiropraktiska metoder på häst, utbildade av  naprapaten Helmut Tscharnke och den amerikanske hästkiropraktorn Bill Hampton.

Vi jobbar med muskler och skelett
Något som i folkmun kallas låsning beror oftast på spända muskler, muskler drar benstrukturer lite snett och då uppstår en ”låsning”.
Vi jobbar först muskulärt med massage eller akupunktur och därefter med en mjukare form av manipulation och ledmobilisering.

I praktiken innebär en equiterapi- hund- eller en humanbehandling att man ser till hela rörelseapparaten. Det innefattar då även muskler, senor och övriga mjukdelar. Resultatet håller längre och vi riskerar sällan att skada något.