Vi vill bena ut betydelsen och skillnaden.
PPID=pituitary (hypofysär) pars intermedia dysfunction är mest känd under namnet equine cushings i folkmun.
EMS=Equine metabolic syndrome
EMS innebär endokrina (körtel-) funktionsavvikelser och avvikelser i metabolismen (ämnesomsättningen). För att förstå så kan du jämföra med diabetes typ 2. När man äter stiger koncentrationen av glukos, (socker) i blodet och det frisätter insulin. Insulin är ett hormonellt protein som flyttar glukos (socker från fodret) in i vävnaderna och lagras in som glykogen i muskelceller och som fett i fettceller.
Är hästen IR, Insulin Resistent påverkas cellens förmåga att reagera på insulin negativt och glukosupptaget påverkas negativt.
En EMS häst är oftast fet, speciellt på vissa områden som tex bakom bogbladen, på rumpan runt svansen och framför juver och skap.
Titta på den fetare hästen på bilden.
EMS, fetma, övervikt ger ofta kroniska inflammationer i hela kroppen. Fång är en vanlig följdsjukdom. (Fång kan ha många andra orsaker också).
PPID kan man säga är en en sjukdom i körtelsystemet. Körtlarna ska kommunicera med varandra genom hormon som skickas i blodet och körtlarna styr över olika system. Sjukdomen PPID gör att kommunikationen inte fungerar som den ska. Hypotalamus har en bristande frisättning av dopamin pga oxidativ stress. Dopamin har en hämmande effekt på kortisolutsöndringen från binjurebarken. Så finns det för lite dopamin blir det för mycket kortisol. När vi pratar om oss människor så pratar man också om kortisol som ”stresshormon”. Det leder också till en ökning av kortisonnivån i kroppen. Men alla hästar med PPID har inte förhöjda kortisolnivåer på blodprov.
Hos en häst med PPID ser man ofta en kraftlöshet, en förändrad hårrem.
För att få svar så behöver veterinärerna göra glukosbelastningstest och ta blodprov.
Ibland men sällan kan en häst ha båda dessa sjukdomar.
En häst med PPID kan också vara IR.
EMS-hästar har sällan PPID. Men det finns lite teorier som tyder på att det är troligare att EMS-hästarna utvecklar PPID när de är äldre än 20 år.
————————————-
Vilka drabbas?
PPID kan alla raser få.
EMS kan alla få men vissa raser så som ponnyraser, morgans, quartrar, andalusier, europeiska varmblod är mer benägna att få.
Hur syns det?
PPID: lite längre strävare lockigare päls, mindre muskelmassa, tunn och sårfödd men lite bukig, kissar och dricker mer än vanligt, lägre energi. Onormal svettning. Fång.
EMS: Fångbenägenhet, fetma, fettdepåer/”plufsighet” på typiska ställen såsom bogblad, runt svansen och nacken.
Vad kan man göra?
PPID: Se till att få i näringsrikt foder, parasitkontroll och träning. Veterinärmedicin är ofta Pracend. I örtväg kan man komplettera med MD Cush eller munkpeppar.
EMS: Motion och inte för mycket mat. Reducera socker och stärkelse. Håll nere vikten. Var noga med hovvård. I örtväg kan man komplettera med MD Meta.
Det är så viktigt att veta vad man stoppar i sin häst.
Vet du vad ditt foder innehåller?