Josefin Blom Lugn

Stall Boss

Emma Lindqvist
Elin

Isabelle Fredholm

Malin Andersson

Anna jarnald

Elise Harrysson

Stall Slättäng

Maria Blixt
Emmie

Rosie Blomqvist

Robert Lagergren

Trollyckans gård

Monica, Märta och Lilly  Björsell

 

SA Islandshästar

Josefin Blom Lugn

Landslagsryttare i Distansritt

Josefin Blom Lugn – internationell tävlingsryttare i Distansritt
Josefin är en 29-årig distansryttare bosatt utanför Norrtälje, norr om Stockholm. Josefin har tävlat i distansritt sedan 2011 och har under sina år som tävlingsryttare haft landslagskontrakt vid flera tillfällen.

Josefins målsättning är att prestera på toppnivå tillsammans med sina hästar och sitt team. Som person är hon målmedveten, ambitiös och fast besluten om att nå sitt mål. Hon tränar sina hästar för topprestation inom distansgrenen och brinner för det hon ägnar sig åt.

I bloggen kan du läsa mer om Josefin och få lite träningstips. Hon har en fantastiskt fin inställning, hälsosam och värderar teamwork, det är det som gör att vi fortsätter samarbetet år efter år.

Under Josefins tävlingssäsong tävlar hon mycket både i Sverige och utomlands, och är även med på en del evenemang kring distansritt och hästar i allmänhet. Josefin är en stark drivkraft och ett välkänt namn inom hästvärlden. Hemma på gården har hon flertalet blivande distansstjärnor samt några mer rutinerade hästar.

Vi har känt Josefin sedan 2014 var det väl och har följt hennes satsning i mot och medgång. Det som gör att vi gärna är en del i hennes team är att hon har sån otroligt fin hästkänsla kombinerat med modern kunskap och ambition. Hon kämpar ständigt för att bli bättre, veta mer, lära mer och ge vidare. På gården hemma hos henne har många kommit och fått hjälp med hästrädsla. Josefin har föreläst några gånger för våra elever i träningsfysiologi och hållbar hästträning och alla elever har reagerat med ett WOW vad hon är kunnig, uppdaterad och noggrann ut i minsta detalj och dessutom hjärta och känsla.

Stall Boss

Emma Lindqvist och Elin

Text och bild kommer

Akupunkturkurs

Isabelle Fredholm

Para Dressyr

Isabelle Fredholm är 31 år gammal och tävlar dressyr med sitt 7åriga halvblod Charmonie som hon fött upp själv och tävlar också det 17åriga stoet Ruviera i dagsläget.  För 6 år sedan var hon med om en sparkolycka som medfört en kronisk nervskada i ena höften med ständig smärta, nedsatt rörlighet och koordination. Hon är därför klassificerad som pararyttare i grad 5. Tillsammans med sina hästar  satsar hon på medalj i SM nästa år och hoppas komma ut på de internationella banorna så småningom. ”2020 märkte jag att min häst inte var som vanligt, hon tappade aptiten, kändes trött och håglös och magkänslan sa mig att något var fel. Det visade sig att hon hade ett magsår vilket är väldigt vanligt förekommande bland tävlingshästar. Efter behandling och en daglig dos MD belly från alternative health works känns hon som en annan häst. Pigg och glad och med en aptit som aldrig förr.Mitt tips är att lita på magkänslan och framförallt lyssna på din häst, de gör alltid sitt bästa och visar på sina egna vis när något är fel.” Charmonie har nu ätit MD Belly sedan dess och visar inte längre några som helst tecken på magsår, pigg och glad i fint hull och blank i pälsen.Både Charmonie och Ruviera får dagligen tillskottet MD Mover för att hjälpa musklerna till återhämtning. Detta känns extra viktigt att ge till Ruviera som är lite äldre.
 
Isabelle är ny i teamet 2020 efter att våra örter fått hennes häst att må mycket bättre! Vårt mål är att bidra till att optimera hälsa och prestation och det känns jättekul att vara en del i Isabelles team tillsammans med bl.a kollegorna Equiterapeut Charlotta Lindgren och Equiopat Christin Gidstedt. Isabelle och hennes häst har största möjliga chans att få det de behöver!
 

Malin Andersson

Malin Andersson är född 4 februari 2003. I dagsläget har hon två d-ponnys, Whigsborough Magic (Magic) och Comers Alf (Alfie). Magic är född 2009 och Alfie 2013.
 
Magic kom till henne i slutet av juli 2018 och då var planen enbart att få honom säkrare på sig själv, bygga upp ett band dem emellan samt utbilda vidare främst inom dressyren. Han har haft det jobbigt tidigare i livet och därmed har de tagit små steg framåt med det mesta. Under våren och sommaren 2019 stod han tyvärr med en skadad hov men är nu igång igen. Med honom tävlar Malin lite av varje men med fokus främst på fälttävlan och hoppning i lättare klasser tills han blir säkrare. Under tiden de jobbat på hans mod har han dock blivit otroligt fin i dressyren så lär bli en del starter även inom det.
 
Alfie är importerad från Irland som Malins nya hoppstjärna, han kom i början av juni 2019. Tyvärr tog han resan väldigt illa och de har spenderat många månader på att bygga tillit och ”rida in” honom på nytt, från början. Det gick tack och lov snabbare än en helt oinriden häst och i början av 2020 kunde vi äntligen börja hoppa. I dagsläget har vi hunnit starta några få hopptävlingar och har startat upp till LC med en del placeringar. Förhoppningsvis är vi snart redo för högre höjder också. Med honom är planen just nu att satsa inom hoppningen för att senare, när jag hunnit utbilda honom mer i dressyren, börja tävla en del fälttävlan även med honom.
 
Tidigare i livet har Malin tävlat en del dressyr samt en del hoppning med sin förra ponny som tyvärr fick somna in i december 2018. Hon har ridit sedan hon var 6 år gammal och har turen att ha en mamma som både tävlat på hög nivå tidigare i livet samt är utbildad ridlärare och väldigt noggrann så hon har alltid kunnat få väldigt bra och snabb hjälp hemma. Malin har också haft turen att få träna för flera duktiga, noggranna tränare som gjort att jag har en väldigt bra grund. Som ryttare är hon väldigt noggrann, mjuk och lugn men bestämd och sätter alltid hästens bästa först.
 
”Jag är otroligt tacksam över att vara en del av Team MD Kleen som hjälper både mig och mina älskade ponnys att hålla oss fräscha i kroppen!”  
(Bilderna är fotade av Pernilla Hägg)
 
Malin blev en del i teamet för något år sedan och hennes familj har vi känt i flera år nu. Vi har sett dem kämpa i mycket motvind så det känns kul att få stötta en ung ambitiös ryttare som satsar och är lika noga som vi med småsaker på alla områden. Malin är mycket aktiv på sociala media och har flera samarbetspartners som hon är bra på att visa upp samtidigt som hon delar med sig av sin vardag och inspirerar och stöttar unga tjejer.
 

Anna Jarnald

Dressyr, träning

Presentation:Anna är 33 år gammal, bor i Trollhättan och är uppvuxen bland hästar och i stall dåbåda hennes föräldrar alltid ridit och tävlat men då i hoppning.När första tävlingsponnyn skulle köpas landade det på rutinerade dressyrponnyn Westiför att lära sig grunderna i ridningen oavsett vilken gren det sedan skulle landa i, men Anna blev fast i dressyren och har under ungdomsåren (ponny, junior och Young rider) tävlat på landslagsnivå med olika hästar för att därefter som senior tävlat upp till grand prix.I stallet just nu finns stoet Donna Charian (sto -05 e. Don Schufro) som tävlar upp till svår klass, stoet Bakkely’s Filuka (sto -11 e. Skovens Rafael) som siktar mot debut i ”lilla rundan” under 2022, samt egna uppfödningen Elliot (valack -17 e. Skovens Rafael) som förhoppningsvis blir framtida stjärnan.”Alternative Health Works har hjälpt mig i över 20 år med många olika hästar och har verkligen gjort underverk! Allt ifrån en ponny som fick svår fång som blev helt frisk till korrigerade snedheter som gjort att jag fått en ”ny” häst i träningen med mer bjudning, styrka och smidighet, vi är så tacksamma att få vara med i ert team!”
 
Vi är tacksamma för ett så långt samarbete. Lojalitet, noggrannhet, nyfikenhet, öppenhet och driv är egenskaper vi värderar högt. Anna är dessutom också en uppskattad tränare och plockar fram det bästa ur andra.
 

Elise Harrysson

Islandshäst

Presentation:

Elise Harryson är 25 år gammal och bor just nu i Karlstad där hon, samtidigt som hon pluggar, driver ett företag där hon rider in, tränar och instruerar. Elise tävlar på elitnivå och har än så länge tagit 3 SM guld, 2 SM brons, blivit uttagen till landslaget två år i rad där hon plockat hem 1 VM silver och 2 VM brons!
Idag har hon 3 hästar och ett föl och det bästa hon vet är att nörda ner sig i allt som inkluderar hästar.
 
”För att en häst ska kunna prestera behöver den få bästa förutsättningarna för att göra det och jag är därför så tacksam att få vara en del av MD Kleens team. Jag har märk under de många år vi samarbetat tillsammans hur stor skillnad en behandling kan göra. Troja, min svarta skönhet, har tyvärr varit skadad under en längre tid med både gaffelbandsskador och hovbensfraktur. Framtiden såg inte så ljus ut för henne men tack vare Mia och Daniel Kleen och deras behandlingar, övningar och örter blev hon helt bra! Nu står hon med föl och njuter för att i år förhoppningsvis starta sin resa tillbaks mot tävlingsbanorna igen. 
Lilja, mitt busfrö och min once in a lifetime häst, hon jag tävlat landslaget på har haft ett tufft 2021 men nu är vi tillbaks och känner och starkare och bättre än någonsinn förr och vi ser fram emot tävlingsbanorna och att få springa fort!
Vilji, min första uppfödning, testade sina vingar förra året och vann sin första tävling! Jag avelsvisade också honom och målet 2022 är nu att visa om han och sen komma ut ännu mer på tävlingsbanorna!”
 
Vi har känt Elise i flera år och följt hur hon arbetar med hästarna med 200% engagemang, comittment och kärlek. Det finns bara en väg och det är framåt.
Det drivet kombinerat med massa ödmjukhet och omtänksamhet är hennes guldnyckel till framgång. 
 

Stall Slättäng

Maria och Emmie Blixt

Maria Blixt hoppryttare, Emmie Blixt ponnyryttare, Cecilia Blixt adm, Patrik Blixt/Tommy Floberg chafförer o obetalda vaktmästare i stallet. =) Berit Appelgren stallchef ( vår helt oumbärliga mamma som alltid finns med o fixar mockar, bär, håller hästar, och är expert på att packa höpåsar, vi skulle inte klara en dag utan henne.)
Maria Blixt, Maria el Ia som hon kallas fick sin första ponny en busig shettis som hette Bamse när hon var 5 år gammal för att sedan rida aktivt som hoppryttare genom alla ponnyåren upp till MSV-nivå. Maria är även utbildad hovslagare med gesällbrev samt utbildad C tränare i hoppning.
På storhäst har Maria tävlat upp till 145cm klasser i hoppning samt tagit unghästar till final i Falsterbo. Maria anser själv att hennes styrka är att använda sig naturligt av hästens galopp och behålla rytm och balans genom banan, hon är även duktig på och plocka fram det bästa ur varje häst. Då det kommit och gått många hästar under åren lopp har hon fått lära sig att anpassa sin ridning efter individen hon rider, och att alltid sträva efter att plocka fram maximal kapacitet ur varje häst då hon aldrig köpt en färdig utbildad häst el ponny.
Målet framöver är att ta upp Illario i de lite högre klasserna, matcha Danturina för en ev.försäljning samt visa de unghästar som blir fyra i både dressyr och hoppning. Tanken är även att rida Adutche i lite mindre klasser för att förbereda att Emmie skall ta över honom.
 
Hästar som just nu finns i stallet hemma är: Danturina sto 12 år tävlat 135, Illarion valack 7 år startad 120, Adutche valack 15 är startat 140, Atendros valack 10 år startad 120
Och i tillväxtfabriken ( Vår Lösdrift ) Finns: Sunday Times f 99 tävlad 145 går nu som avelsto dräktig med Diero Lux, Sundays Sophia MB sto 3 år inriden och inhoppad U Sundays Times, Sundays Maximus MB valack 1 år u. Sunday Times e. Cristallo II, Sundays Cassindra MB sto f2020 u Sunday Times e Hästak Casanova
 
Emmie Blixt 11 år, Emmie fick sin första ponny Minimal en vit shettis när hon var 2 år och sin allra första egna ponny när hon fyllde fyra. Men vägen att bli hoppryttare har inte varit självklar då Emmie varit lite försiktig. Det är först som 10 åring hon har börjat tävla. Hon tränar för sin Moster Maria samt Maria Sundin i mental träning och en gång i veckan tränar hon dressyr för Christina Ekberg. Hon har under 2020 gått från LE till LA hoppning och precis tagit DM brons i både Inverkans bedömning samt DM brons i hoppning.
Emmie är väldigt ambitiös med sina ponnys och det hon halkar efter i att hon är lite försiktig tar hon igen med råge i sin envishet och noggrannhet. Emmie har två B ponnys och har under sommaren börjat att sakta även ta över Mosters storhäst Adutche, tanken är att starta storhästklasser 2021 parallellt med Ponnytävlingarna målet är att starta MSV under 2021. Emmies styrka är att hon förstår att de är förra veckans arbete och gårdagens ridpass som kommer avspegla sig i dagen ridpass och/el hoppträning/tävling, samt att grunden till hoppningen sätter du i dressyrarbetet som du gör dagligen med dina ponnys/hästar.
 
”Under årens lopp har vi samlat på oss massvis med erfarenhet och har lärt oss att alltid sätta hästen som individ främst. Tips från stall slättäng!
 
Varje häst har en egen plan som skall innefatta
1. Långsiktiga tävlingsmål
2. Kortsiktiga tävlingsmål
3. Långsiktig träningsplan
4. Kortsiktig träningsplan                                                                                 
5. Mental träningsplan Via Maria Sundin vår mentala tränare
6. Planerade återhämtningsperioder                                                                      7. Planerade besök av Alternative Health Works Mia och Daniel
8. Planerade Vet Check med vår veterinär Marcos SERVEQ sport Horse Vet      9. Planerade tandundersökning med Bea Lindström
10. Planerade skoningar där vi tar hänsyn till hästens olika skobehov, ev problematik samt träning och tävlingsplan
11. Väl genomtänkt utfodring anpassad till hästens olika behov.
 
Vi har även svarta boken, det är en anteckningsbok där vi skriver in viktiga saker som händer el vi gör med våra hästar. Ex om vi byter foder el bett speciell skoning el något som Mia el Daniel upptäcker på våra hästar. När det sen inte går bra med hästen el man känner att man fått ett bakslag kan vi gå tillbaka till boken och ser hur gjorde vi när hästen fungerade som bäst och backa bandet och helt enkelt göra om och göra rätt. Det är svårt att komma ihåg allt framför allt om man har många hästar och då är boken oumbärlig.
Vi anser att endast genom att omge oss med alla dessa människor som hjälper oss att genomföra vår plan kan vi optimera prestationen för häst och ryttare. Vi är otroligt tacksamma för den uppbackning vi får genom Mia och Daniel o Alternative Health Works det har gett stor skillnad för vår satsning och våra hästar.
 
Ett litet rid tips:
Vi startar alltid ALLA våra ridpass med att efter vi skrittat fram göra 10 avbrott från skritt till halt i båda varven, för att sen göra 10 avbrott från trav till skritt också i båda varven för att sedan avsluta med tio avbrott från galopp till trav även det i båda varven. När detta är gjort börjar vi våra ridpass med mjuka och lyhörda hästar…”
Ja ni ser varför vi uppskattar att samarbeta med Team Slättäng; kunskap, noggrannhet, planering, lojalitet att man verkligen värderar alla pusselbitar i sitt team. Vi ser fram emot att fortsätta följa och stötta dem med det vi kan!
 

Rosie Blomqvist

Barrelrace – Western

Rosie är en 27-årig tjej från Skaraborg. Hon blev satt på skövdes ridskola när hon var 3 år av sin mamma, och det lade grunden för hennes hästintresse. Rosie höll till på ridskolan i 10 år så det finns del klassisk ridning i ryggen. Hos hennes pappa är hon uppvuxen med westernhästar.
 
När Rosie var 8 år så tävlade hon sin första westerntävling, barrel race, på pappans american painthorse, Candy. Där och då hittade hon sitt ”kall i livet”. Det följdes några framgångsrika år som ungdom på tävlingsbanorna i Sverige. Först red hon en lånad C-ponny för att sedan gå över på pappas gamla tävlingshäst Charie.
 
År 2009 föddes hennes nuvarande tävlingshäst, Dash my Success. En egen uppfödning som Rosie själv har ridit in och tränat. Hon har varit oslagen i barrel race under flera år. Tillsammans har de flera SM-medaljer varav 7 guld sedan 2014. De tävlar i klasserna team sorting, team penning och barrel race.
 
Rosie har även två andra tävlingshästar. Whambams Royal Boon, en sjuårig quarter som fick komma ut på tävlingsbanan 2018 och fick utmärkelsen årets häst! Han tävlas i ranch-grenar och reining samtidigt som han tränas inför cowhorse. Geronimo Skunk aka Topz, en appaloosavalack som Rosies pappa fött upp. Han blev såld som föl men köptes tillbaka av Rosie 2018. Innehar ett SM-brons i polebending från hans första tävlingsår 2019.
 
I våras blev Dash my Success mamma till ett toppstammat stoföl, kallat Amie, som Rosie har stora förhoppningar för till barrel racing i framtiden.
 
Rosie har vi också känt i många år och hon, hennes grymma hästkarl-hovslagar-pappa, hennes sambo Philip och alla hästar ligger oss varmt om hjärtat. Hos dem går relation och hälsa alltid först! Här snackar vi ryttaren som trots att hon är liten och nätt känner hur minsta lilla snedhet i den egna kroppen påverkar hästen och därför tar hand om både sig själv och hästarna med behandling och lagom mycket rätt träning. Hon är också en uppskattad tränare och brinner för att hjälpa unga tjejer må bra i sig själva och lyckas med hästeriet.
 

Robert Lagergren

Western

Robert är bosatt i lilla edet där han jobbar heltid som hästtränare. Där tränar o tävlar de hästar inom grenarna reining cutting o working cowhorse. Robert är 33 år och har hållt på med hästar sen han var 3år och började då på ridskola något år innan intresset för westernridningen växte fram.
Robert har jobbat i usa under ett par år för en av världens bästa hästtränare innan han 2008 flyttade hem till Sverige för att dra igång sin egen träningsverksamhet som han arbetat med på heltid sedan dess.
Bland meriterna finns
7 x sm guld
1 x sm silver (samma år som han även tog guld)
1 x sm brons
 
Roberts största merit är en första placering samt en andra placering på Europas största westerntävling ”Americana” år 2015 där han även var finalist 2018.
Robert är även den tränaren som vunnit mest prispengar inom working cowhorse i norra Europa.

Trollyckans Gård

Islandshästar

Gården sköts av Monica, Johan, Märta och Lilly. Vi erbjuder privatlektioner, endags och helgkurser samt inackorderingar. Vi har en träningsoval där vi också arrangerar inofficiella tävlingar.

Monica fick sin första häst när hon var 1 år, ett litet islandssto som hennes pappa köpte på livdjursaktion. Monica är med andra ord född och uppvuxen runt och med hästar. Hon är utbildad grundskollärare, men la den karriären på hyllan för att starta ridskola som hon sedan drev i ca 10 år. Då båda flickorna började tävla och det krävdes lite andra typer av hästar och resurser jobbar Monica nu som rektor och ridskolan är lagd på is. Monica är utbildad Ridlärare 1 för islandshäst och gått avelskurser. Tidigare har hon tävlat i passgrenar, men har också tävlat i gaedingakeppni och nu har hon en fin tölthäst som är på uppgång.

-”På gården finns tävlingshästar, pensionerade ridskolehästar, avelshästar och unghästar – alla kollas regelbundet av Mia och Daniel. Deras sätt att hantera hästar (och ryttare) i kombination med diskussioner med oss ägare gör att hästarna får absolut bästa förutsättningar för att kunna göra det de är till för.” – Monica

Märta, äldsta dottern har ridit hela sitt liv. Hon började tävla som 6 åring på en av ridskolehästarna. 2014 fick hon prova Katla och började rida pass. Hon fick lov att prova att tävla pass och redan första starten kvalade hon till Sm i 150 m passlöp. En gren där man rider 2 och 2 i race mot varandra, man startar ur startbox. Redan tävlingen efter kvalar de även i grenen speedpass. 10 år gammal vinner Märta sitt första Smguld i 150m passlöp. Hon fick också brons i speedpass! 2018 tog hon sitt andra SM-guld i 150m pass. Eftersom Katla är född 1997 har hon nu fått gå i pension och Märta har en ny häst, Stefnir frá Súluvöllum Ytri, en 5gångshingst med supermjuka gångarter och ett fantasktiskt fint lynne. Gymnaiset tar en del tid men de skyndar långsamt och redan 2021 kvalade de till SM i grenen T2, tölt med moment på lös tygel. Dock valde de att inte starta SM, Märta kände att hon ville lära känna sin nya häst bättre innan de gav sig ut på så stora tävlingar.

När man tävlar islandshäst tävlar man tillsammans men man delas in i 3 åldersgrupper, junior som man är tom 15 år, young rider som man är tom 21 och och Senior och där finns ingen över gräns!

Lilly, gårdens Junior. Lilly var från början måttligt intresserad av själva ridningen, gick mest och fixade i stallet. Men 2018 började hon tävla lite smått och lyckades med att kvala till Gaedinga SM med en av ridskolehästarna. Han var ju inte van vid att vara ute på saker och väjde på banan, men Lilly var lika nöjd för det. Nu hade tävlingsintresset exploderat. Lilly är perfektionist i sin ridstil och behövde lite mer häst än vår egenuppfödda Draugur, 2019 fick hon en känd, välmeriterad häst som heter Börkur frá Kleiva. Redan samma år red de SM och kom på 3e plats. 2020 fick inte Lilly tävla, men det är året då hon lärde känna sin häst, och utvecklades som ryttare. 2021 kvalade hon med lätthet till SportSM och i grenen T2 låg hon 2a efter uttagningen, med superfina poäng. Tyärr var Börkur superglad i att springa och slog upp i galopp i finalen och hon slutade på delad 5e plats, sitt första sportSM.

2022 ligger framför oss och hela familjen taggar för träningar och tävlingar. Det blir flera helger i rad och då är det skönt att veta att Mia och Daniel finns där och kan optimera både hästar och ryttare för att hålla.