Subluxationer i hästens ryggrad

Subluxationer i ryggraden hos hästar är ett tillstånd som involverar en partiell förskjutning eller felställning av en ryggkota i förhållande till en annan. Det är inte en fullständig dislokation, men den mindre förskjutningen kan ändå ha betydande konsekvenser för hästens välbefinnande och rörelseförmåga. Vi föredrar egentligen att använda uttrycket ”anatomiska felställningar” i stället. Det handlar ju om problem som uppstår när två strukturer – oftast skelettben – står lite fel gentemot varandra. Men eftersom subluxationer är ett vanligt begrepp så använder vi det här.

 

Vad är Subluxationer?
En subluxation uppstår när en ryggkota inte är i sitt optimala läge i förhållande till de intilliggande kotorna. Detta kan leda till ett antal problem, inklusive tryck på spinalnerverna, muskelspänningar, nedsatt blodcirkulation, och minskad rörlighet i ryggraden. Hos hästar kan subluxationer påverka allt från deras prestation till deras övergripande hälsa.

Orsaker till Subluxationer
Det finns flera orsaker till varför subluxationer kan uppstå i en hästs ryggrad:

  • Trauma eller skada: Plötsliga rörelser, fall, eller olyckor kan orsaka att en ryggkota hamnar ur sitt normala läge.
  • Överansträngning: Långvarig och överdriven fysisk belastning, särskilt i sporthästar, kan leda till subluxationer.
  • Felaktig utrustning: Användning av felaktigt anpassad sadel eller annan utrustning kan skapa ojämnt tryck på ryggraden och bidra till subluxationer.
  • Kompensationsrörelser: Om hästen har en annan skada eller smärta kan den kompensera genom att ändra sin hållning eller rörelsemönster, vilket kan leda till subluxationer.

Symptom på Subluxationer
Symptomen på subluxationer kan variera beroende på vilken del av ryggraden som är påverkad, men vanliga tecken inkluderar:

  • Stelhet Hästen kan uppvisa stelhet i ryggen eller svårigheter att böja eller sträcka ut sin kropp.
  • Smärta: Subtil smärta kan visa sig genom att hästen undviker viss rörelse, eller genom mer tydliga tecken som irritation vid beröring av det drabbade området.
  • Nedsatt prestation: Hästar med subluxationer kan ha svårt att prestera på sin vanliga nivå, och de kan uppvisa motvilja mot att arbeta eller bli riden.
  • Förändrat rörelsemönster: Subluxationer kan orsaka att hästen rör sig asymmetriskt, med ojämn gång eller svårigheter att bibehålla balans.
  • Muskelspänningar och atrofier: Ofta leder subluxationer till att de omkringliggande musklerna blir spända, och i svårare fall kan muskelatrofi utvecklas om problemet inte behandlas.

Diagnos av Subluxationer
Att diagnostisera subluxationer kräver en noggrann klinisk undersökning av en veterinär eller en utbildad manuell terapeut, till exempel en Equine Optimizer. Vid undersökningen palperas hästens ryggrad för att identifiera områden med onormal rörelse, ömhet, eller förändringar i muskeltonus. I vissa fall kan diagnostiska bilder som röntgen eller ultraljud användas för att bekräfta diagnosen och utesluta andra möjliga orsaker till symptomen.

Behandling av Subluxationer
Behandlingen av subluxationer är oftast fokuserad på att återställa normal rörelse och funktion i ryggraden, lindra smärta och förbättra hästens prestation.  Vi vill väldigt sällan öka rörligheten.
Vanliga behandlingsmetoder inkluderar:

  • Akupunktur: Vanlig akupunktur kan användas för att minska smärta och inflammation, samt förbättra blodcirkulationen och muskeltonus i det påverkade området. Vårt sätt att använda akupunktur innefattar också att programmera om nervsystemet till att återgå till normalläge. Då stannar kotan i rätt läge tack vare att koodinationen vil ha den i normalläge.
  • AMT – Avancerad Manuell Terapi – En manuell justering kan vara mycket effektiv för att korrigera subluxationer. Terapeuten använder specifika manipulationstekniker för att återställa normal kotposition och spinalrörlighet.
  • Fysioterapi: Massage, stretching och andra fysioterapeutiska tekniker kan hjälpa till att lindra muskelspänningar och förbättra rörligheten i det drabbade området.
  • Rehabiliteringsträning: Rehabilitering inkluderar ofta en plan för att stärka de stödjande musklerna och förbättra hästens rörelsemönster. Detta kan inkludera specifika övningar och ett gradvis återförande till normal aktivitet. Den allra viktigaste rehabiliteringsträningen för hästen är att ryttaren sitter balanserat och rider varierat.
  • Anpassning av utrustning:** Om felaktig utrustning har bidragit till subluxationen, kan en justering av sadeln eller annan utrustning vara nödvändig för att förhindra återfall. Egentligen kunde en så viktig del komma högre upp i listan. Men för att utrustningen ska kunna anpassas rätt bör hästen vara helt fräsch.

Förebyggande av Subluxationer
För att förebygga subluxationer är det viktigt att upprätthålla god ryggvård för hästen. Detta inkluderar regelbundna besök av oss, användning av korrekt anpassad utrustning, och att säkerställa att hästen har en balanserad och varierad träningsrutin som inte överbelastar ryggraden.
Vi kan upptäcka felställningar långt innan de manifesteras i hästens kropp. Vi hjälper även till att anpassa utrustningen så den är rätt för just din häst.

 

Slutsats
Subluxationer i hästars ryggrad är ett tillstånd som kan ha stor inverkan på deras hälsa och prestation. Genom att förstå orsakerna, symptomen och de tillgängliga behandlingsmetoderna kan hästägare och vårdgivare tidigt identifiera och hantera detta problem, vilket bidrar till att säkerställa att hästarna förblir friska, smidiga och kapabla att utföra sina uppgifter på bästa sätt. Regelbunden övervakning och en holistisk syn på hästens hälsa är nyckeln till att förhindra och behandla subluxationer effektivt.

KLICKA HÄR OCH BOKA TID DIREKT