Fång

Denna veckans artikel skriver vi för att belysa att vi just nu är i den allra mest riskfyllda perioden då flest hästar drabbas av fång.
Denna vecka har vi upptäckt och sett till att 4 st fått behandling.
Var uppmärksam och extra försiktig!

Fång är i regel en allmän sjukdom med de mest framträdande symptomen i hovarna.

När man talar om fång menar man allmänt ont i hoven.
Det problem som man dock oftast syftar på är en sjukdom som heter Laminit.
Fång har många orsaker. Det kan vara belastning, trasiga hovar, magproblem, sjukdom…

Anledningen till att detta är tuffaste tiden är att många vaccinerar och avmaskar vilket sätter ner immunförsvaret i magen samtidigt som gräset kommer.. socker känsligheten kanske i kombination med att många ger kraftfoder som innehåller mycket socker och stärkelse. Våren är tillväxtfas och även hovar växer fortare vilket gör att man måste verka mer.
MEN en känslig och fång benägen individ tål inte alla dessa faktorer på en gång. 20 min på gräs kan vara att gå över gränsen, nån millimeter för mycket i verkning eller den där avmaskningssprutan till exempel. Det är som att balansera på en spindeltråd.

En häst med akut laminit är allmänt sjuk, kan ha feber och svettas. Båda framhovarna och ibland samtliga hovar är inflammerade. Hästen har svårt både att gå och att stå. Den står under sig och går med sk dubbelslående steg. Hästen sätter hovarnas trakter först i marken och fäller därpå ner tån. Symptomen är värre på hårt underlag. Det kan vara svårt att se att fång är på väg. Det finns en patologisk process i kroppen men symptomen är vaga. Det är först när det blir mer akut som vi ser det.

Symptom
Ökad puls och temperatur i hovvägg och kronrand.
Hälta
Svullna sulor
Skiftar vikt mellan fram och bakben.
Svårt att lyfta ben på grund av att den inte vill belasta de andra benen.
Stelhet
Påverkat allmäntillstånd med t.ex. feber, hjärtklappning, ökad andning, svettning, öm om man knackar på hovväggen.
Den typiska fångställningen är en bakåtlutad häst, en häst som ställer raka frambenen långt framför sig. Men bara för att jag nu skriver att den är typisk så betyder det inte att alla hästar som har fång står så men ser man någon som står på det viset är det troligt att det kan vara fång.
Kronisk fas kallas det när tillståndet varar minst 48 timmar.
Varierande hälta
Ökad puls
Eventuellt en sulprolaps i tån, ringar på hovväggen. Ringarna är bredare på kanterna än framme på hoven. Samt viktminskning

Orsaker och utlösande faktorer
Fång kan utlösas från hästens grovtarm efter felaktig utfodring eller tvära foderbyten. Ofta ser vi problem då hästarna släpps på bete på våren, när gräset blir kraftigare.
Hästar med EMS och PPID, cushings löper risk.
Fång kan också uppstå i samband med livmoderinflammation i samband med förlossning, så kallad förlossningsfång. Nu för tiden ser man sällan belastningsfång men en fång pga felaktig verkning för lite eller för mycket.
Ofta är laminit, fång, en sekundär reaktion på en sjukdom i kroppen. T.ex. salmonella, kolit, lunginflammation, foderförgiftning, överansträngning, överbelastning eller kyla
Kortisonbehandling kan också ge bla denna oönskade effekt på grund av att immunförsvaret är nedsatt och sätts ner ännu mer av en del behandlingar. Kortison riskerar också att förvärra ett fånganfall eftersom det gör vävnaden skör.

Ofta ser man en försämring i tarmflora och tarmvägg. När tarmväggen är skadad kan gifter från bakterier, mjölksyra eller andra nedbrytningsprodukter läcka ut i blodomloppet. När dessa når ut i hovarna skadas lamellerna. Hästar med stor fettinlagring i nacken anses vara mer i riskzonen för fång än andra.

Behandling
Veterinären sätter snabbt in en kraftig antiinflammatorisk behandling. Den kan till exempel bestå av antihistamin och fenylbutazon och att man eventuellt måste öppna hoven. Behandlingen är viktig både för hästens välmående för stunden och för prognosen. Lyckas man snabbt häva inflammationen går färre lameller sönder och chansen till utläkning ökar markant. Risken för allvarlig kronisk fång minskar då också.

Veterinären fastställer förutom diagnosen även vad som utlöst fånganfallet och sätter in lämplig behandling.
I akutläget är det oftast veterinärvård som krävs. I samråd med veterinären kan man ge akupunkturbehandlingar som stöttar veterinärbehandlingen. Man kan också komplettera med örter. Oftast använder man då örter som stabiliserar magen och tarmarna. MD Belly är örtblandning som stöttar magens funktioner den skulle vi rekommenderar som förebyggande inför tex medicinering. Laminoguarder är sammansatt för att stärka mage och immunförsvar och milt smärtstillande och hjälpa inflammation genom ökad cirkulation. Kombinera veterinärt smärtstillande och inflammationshämmande med örten boswellia som man gör i USA och något för magen.

Vid subakut fång är både akupunktur och örter lämpligt. Här är Laminoguarder lämpligast.

För kronisk fång är både akupunktur och örter bra komplement för att hålla hästen frisk och fångfri. Det främsta valet av örter för kronisk fång är Laminoguarder.

Vad kan man göra?
Vet vad du ger hästen! Känn ditt grovfoder och kraftfoder. De flesta mår bra av bara rätt grovfoder, mineraler och vatten. Lite extra örter eftersom markerna inte är lika rika på olika växter som förr.
Ta väl hand om hovarna.
Det bästa är att försöka hålla hästen frisk och stark i grunden. Att ha ett starkt immunförsvar ger större motståndskraft mot alla slags sjukdomar och därmed ett skydd även mot fång. Då slipper man kortison och antibiotuka mm. Man kan med fördel ge örter, tex Immunoguarder om man vet att man har en häst som är lätt mottaglig för infektioner.
När det är dags för foderbyte så byt långsamt och försiktigt och är du osäker på om du ger rätt foder, fråga. Det bör ffa inte vara foder med hög sockerhalt. Örtblandningen MD Belly hjälper hästar som har svårt med foderbyten.
På våren och försommaren när man släpper ut hästarna så undvik de grönaste betena, släpp dem hellre på lite snålare mark och öka stunderna successivt. Vår blandning MD Kibda hjälper till med nerbrytningen av både socker och proteiner och kan vara ett komplement för känsliga hästar och har visat sig förbättra miljön i magen så att det blir mindre mask, starkare hovar och även kraftigare motståndskraft mot tex pollenallergi och solkänslighet.
En EMS häst mår bra av MD Meta.
Om hästen väl har fång kan man hjälpa den med kalla omslag om hovarna och vila på mjukt underlag.

Ta reda på vad som utlöser din häst fång tendenser och förebygg så du vet vilka riskfaktorer du behöver undvika och vara vaksam på!

Vill du lära dig mer?
Vi har några platser kvar i vår utbildning till Equine Optimizer som startar i september.
Välkommen med din ansökan!