Rak ryttare = Rak häst?

Vikten utav en rak ryttare för att få behålla eller få en rak häst
Hur ofta behandlar du din häst? Har den ett snett bäcken som ofta går tillbaka och blir aldrig riktigt bra oavsett hur ofta och regelbundet du behandlar? Är din häst mer stum i ena varvet trots att du kollat tänder, du har ett välanpassat huvudlag och bett och den är behandlad så inga låsningar eller spänningar finns? Kommer det ändå tillbaka?
Kan du inte för ditt liv förstå varför din häst hela tiden skjuter ut sin höger bog eller vänster bakben? Du sitter rakt i sadeln och rider på precis samma sätt i båda varven. Eller?

Vi är ofta snabba på att alltid se till att våra hästar skall ha den bästa behandlingen och de kollas oftast regelbundet efter eventuella låsningar, muskelspänningar eller snedheter.
Efter ett tag när hästen blivit behandlad börjar det sakta gå tillbaka till att vänstergaloppen blir svagare, högersidan svårare att forma eller hänget i vänstertygeln kommer tillbaka. Det är här vi ofta väljer att behandla hästen igen, för att det är uppenbart att något inte stämmer efter att den blev så pass bra efter förra behandlingen.

Men, när kollade du över hur din kropp ser ut senast? Kan det vara så att det är din kropp som påverkar hästen så att hästens kropp faktiskt blir sned? Får din häst kompensera upp din kropps snedheter eller stelheter?
I många fall är det faktiskt så.

back hurt

Överlag är vi ganska snabba på att tycka att det hästarna som behöver all behandling, vi behöver inte lägga så mycket pengar på oss som ryttare utan det är bättre att hästen får all behandling den kan få. Men när det är vi som ryttare som är en orsak till obalans, när vi bidrar till sneda bäcken eller stumma munnar, då får vi inse att vi inte gör hästen en tjänst genom att fortsätta behandla eller hitta lösningar i ny utrustning.

Det bästa du kan göra för din häst är att göra allt du kan för din egen kropp och själ.

De vanligaste problemen hos ryttare är roterade bäcken, spänningar i axlar, nacke och skuldror, kort ljumskmuskulatur och olika långa vadmuskler etc.
Om en ryttare har ett roterat bäcken, ena halvan har vridit sig lite framåt eller bakåt påverkar det också korsbenet vilket ofta låser det SI-leden. Då kommer bäckenhalvorna röra sig lite olika och sittbenen ger olika tryck ner i sadeln.

En ryttare med bäckenrotation kan inte belasta hästen jämnt. Ryttarens kropp kompenserar alldeles säkert för detta på något annat sätt. Det finns sällan en ensam spänning/låsning/ojämnhet. När vi rider är ryttare och häst ett. Därför kommer obalans alltid att fortplantas ner i hästen och hästen börjar kompensera upp för ryttarens oliksidighet. Efter ett tag kan man förstå att det inte är hälsosamt för hästen att behöva gå på detta vis och att det resulterar i en sned häst på grund utav en sned ryttare precis på samma sätt som det kan vara tvärt om.

Om man har spänning i axlar/nacke resulterar det i att axeln dras upp och ofta i dessa fall även höft på motsatt sida trycks ner och detta förändrar vikten på ett negativt sätt i sadeln. Detta beror till en del på om man är höger eller vänsterhänt då du ofta har spänningar i den sidan som du är stark då man omedvetet ofta är lite mer statisk i den sidan.

Om man har, på grund av för dålig stretchning, en kort ljumskmuskulatur eller en kort baksida lår, kommer man inte ner i sadeln eller får ner sin skänkel ordentligt vilket resulterar i att man ofta viker sig i sidan istället för att kompensera och detta blir också en snedbelastning för hästen.

En annan orsak till att man kan vika sig i sidan är på grund utav låsningar i ryggen. Då du viker dig i sidan för att komma undan låsningen skjuter du automatisk ut hästen, böjer den på samma sätt. Har du olika långa eller en spänd vadmuskel kan det också resultera i att du har svårt att få ned skänkeln och det kan då precis som med ljumskmuskulaturen och låsningar i ryggen, bli att man viker sig i överkroppen i stället.

Dessa åkommor kan komma av olika orsaker, mammor som burit länge på barn på ena höften till exempel, skador eller att man är oliksidig i sin muskulatur. Har du ställt dig framför spegeln så rakt du kan och ändå sett axlar i olika höjd eller olika markerade midjeveck? Att hjärnan tycker att kroppen känns rak betyder inte alltid att den är det, bara att den har vant sig 🙂

Jag, personligen, kunde inte förstå varför mina hästar som jag rider alltid blev så stumma i vänstervarvet. Vi alla, ryttare och hästar har ett sämre och ett bättre varv där vi är starkare men jag har aldrig upplevt det så tydligt tidigare att det har varit en så pass stor skillnad. Jag satt där och kämpade med olika övningar för att få hästarna lösgjorda, få dem att sluta hänga i vänstertygeln men vad jag än gjorde så hjälpte det inte. De är regelbundet kollade av tandläkare, Mia och Daniel är hos dem ofta, jag hade rätt bett, bra träns, ja allt man kunde tänka sig kunde störa hästen.
Till sist blev jag ganska frustrerad, varför funkar det inte? Vad gör jag för fel? Jag har ju gjort allt för att det ska vara så bra som möjligt!
Eller hade jag verkligen det?

År 2015 trillade jag av en häst och fick frakturer på båda mina handleder. Vänster handled gick av helt och högern klarade sig lite bättre med enbart sprickor på radius och ulna.
Efter den olyckan, har mina handleder inte fungerat som de brukade göra innan jag trillade av, speciellt inte min vänster hand. Den är stum, jag har inte lika mycket känsel kvar och jag har ingen direkt kvickhet i handleden och jag har ofta ont.

När jag då satt där en dag på en utav hästarna och, ja, jag var arg och frustrerad som man blir ibland. Tittar ner på tyglarna, på mina händer, och ja. Så klart att jag förstod att det inte spelar någon roll hur ofta jag behandlar hästen, byter bett eller gör lösgörande övningar. Det är jag som ryttare, det är min kropp som gör att hästen inte fungerar som jag vill.
Detta tycker man borde vara ganska uppenbart att man förstår, men alla tänker inte på detta. Efter detta har jag behandlat mina handleder, jag är hela tiden medveten om min vänster hand när jag rider och nu helt plötsligt går allting mycket bättre.
Jag hade kunnat fortsätta behandla låsningar i nacken hos hästen och mixtrat med olika bett eller diverse saker men i sista ändan var det som krävdes en behandling för mig själv.

Akupunktur på Hästar



En patient till Alternative health works, trillade också av för några år sedan. Dock blev hennes problem väldigt olikt mina, men hon fick också stora problem med sin ridning.
Hon skriver:
”Jag trillade av för några år sedan och bröt höger knäleden vilket resulterade i 8 v med helgips alltså från ljumsken till ankeln med 0 grader böjning. Så för att inte släpa benet när jag hoppade på kryckor lyfte jag upp höger höften, att gå så snett i 8 veckor tar på kroppen.

När väl gipset var av och rehab igång samt att jag hade börjat rida kände jag hur jag inte fick ”kontakt” med höger benet jag kom inte riktigt ner med höger sittben i sadeln och under skänkeln ville inte riktigt vara stilla. Jag tänkte att det är bara ovana och stelhet det släpper! Men när flertal hästar som jag tränat blev stela i höger sidan ville inte jobba igenom den eller forma sig runt skänkeln så förstod jag att jag måste fixa min högersida för att kunna ge mina hästar den träning de behöver.

Jag kollade upp mig och det visade sig att mitt ben var 4 cm (!!) kortare än det vänstra och jag hade fått en rotation i bäckenet som gick hela vägen upp till översta nackkotan. Jag var alltså helt sned. Så att hästarna blev stela och påverkade var inte alls konstigt! Jag fick fruktansvärt dåligt samvete att min lathet med min kropp speglade sig på hästarna och att jag faktiskt misshandlade min egen kropp så.

Jag påbörjade behandling först hos en kiropraktor som rätade ut mig en del men fortsatte sedan behandlingen hos Daniel med manipulation av kotorna samt akupunktur och wow! Efter två behandlingar där fick jag en sann ”aha” upplevelse, det gick så lätt! Jag hade kontakt med båda mina skänklar, kände båda mina sittben och kom verkligen ner i sadeln! Och hästarna dem var så mjuka och fina och följde mig verkligen.”

Det som är viktigt att tänka på oavsett om man skadat sig, kanske har en medfödd snedhet eller liknande är att din kropp inte kommer vara 100% hela tiden och det därför krävs behandling hos både häst och ryttare. Det finns många olika anledningar till att hästarna är sneda eller har muskelspänningar, de kan gå omkull i hagen eller liknande men att alltid hålla efter både häst och ryttare för ett hållbart ekipage är ett steg i rätt riktning.

En viktig del för oss som ryttare är att tänka på vår egen stretchning likväl som hästens. Vi använder samma muskler varje dag, och kroppen anpassar sig efter arbetet och vi får till slut kort muskulatur och låsningar som vi inte kanske tänker på eller känner av själva.

De viktigaste delarna att stretcha är baksida lår, ljumskar och vadmuskler. Det kan tyckas lite löjligt och obetydligt med vaderna men när du känner hur olika starka, spända, långa eller ömma de är, om de är det, så förstår du hur olika du använder dina kroppshalvor när du går och står! Att gå rakt, få en jämn belastning på båda fotsulorna är svårt hur lätt det än kan låta 🙂

En annan hjälpsam övning är att lägga ett kvastskaft/pinne som kan rulla, på golvet och stå och massera en fot i taget. Stå rak, rakt ben, tryck foten mot pinnen, rulla genom att börja rörelsen i höften, inte böja knäet! Börja vid hälen och fortsätt hela vägen fram. Låt det ta 2 minuter per fot och stanna lite extra där det gör ont. Före övningen står du rak, fäller överkroppen, raka ben och låter armarna falla mot golvet, hur långt når du? Hur långt når du efter?

Att kombinera träning med stretchning och behandling för hela ekipaget kan vara det avgörande för att just ni ska nå era mål på absolut bästa sätt.
Det kanske är dags för dig att ta en titt på hur din kropp ser ut?
Ha en fin helg allihop!

/ Evelina Nyberg och Mia Kleen
(Lånad bild från Hippson)