Sadeldjungeln – har du en sadel som passar?

En välanpassad sadel, hur viktigt är det?
Upplever du att din häst har öm rygg?
Är den muskelfattig längs ryggraden?
Finns det ett motstånd till att göra vissa rörelser?
Är bogbladen jämnt musklade?
Surar hästen när du skall sadla?

Ont i ryggen kan bero på många saker, en av dem är sadeln.
Vårt jobb som equiterapeuter och hästpraktiker är att hjälpa till att hitta anledningen till problemen och att hjälpa varje ekipage att fungera så bra som möjligt.

När vi kommer ut till stall ser vi många olika typer av ryggproblem.
I denna artikel har vi valt att fokusera på sadelns roll.
Vad får oss att ana att det är något som inte stämmer med sadeln?

Hur vi jobbar:
Det första vi gör är att titta på muskulatur, päls, skav, benställning, hållning och mycket annat. Vi palperar därefter och klämmer och känner efter smärta, spändhet och ojämnhet.
Vi brukar fråga om kunden fått hjälp med sadeln och när den sist kollades av någon som är duktig på sadelutprovning.
Det är många som inte kollat sin sadel på många år, kanske fem, kanske sju, kanske ännu längre tid. Det är också många som aldrig tagit hjälp av någon professionell alls.

Och så finns det de som byter hela tiden för att de blir sponsrade eller blir kära i någon speciell modell eller tycker att
“sadeln passar Mig så bra så jag rider alla hästar med den”. Det finns lite olika varianter 🙂

Vi behandlar det vi hittar med akupunktur och manuell medicin (bla kiropraktik) och ger sadelutprovare, ryttare och häst så bra förutsättningar som möjligt.

Tydliga tecken på att sadeln inte ligger bra är:
Muskelfattighet i sadelläget eller längs ryggraden. Detta kan också bero på att bog, rygg och bäcken (vanligast bäckenet) inte är symmetriskt och att hästen inte är liksidigt rörlig. Då behöver man först göra något åt det annars kommer det aldrig byggas muskler liksidigt! Läs gärna en tidigare artikel vi skrivit om roterat bäcken, snett bäcken från maj. När sadeln är anledningen så är det oftast för att den har tryckt fel och för mycket och hindrat ryggen från att jobba rätt.


Muskelatrofi på bogarna. Detta innebär att någon eller några muskler saknas eller är väldigt små, oftast syns detta på en sida. Anledningen är nervtryck. Det är alltså något som legat och tryckt på nerverna till musklerna och gjort att musklerna inte har kunnat arbeta sig starka. En sadel som trycker kring manken t.ex. Detta är faktiskt rätt så vanligt att vi ser på en av musklerna som går på bogbladet. Vi behandlar med akupunktur och manuell medicin.

När ryttaren upplever att rumpan glider åt ena sidan. Detta kan också bero på hästens kropp, vi kollar det först. Det kan också bero på ryttarens kropp, man bör checka av sig själv också så att man inte sitter och viker sig i en sida eller har en låst si-led och därmed påverkar hästen ojämnt pga att sittbenen inte trycker symmetriskt på hästen. Och det kan självklart bero av sadeln! Den kan vara ojämnt stoppad, den kan vara sned i bommen, den kan vara ojämnt sydd. Vi stöter ibland på nya sadlar som är ojämna! Våga vara kritisk och ta hjälp.
Torra fläckar under sadeln när du ridit. Och skav.


Blir din häst sur när du kommer med sadeln eller drar sadelgjorden? Det kan finnas problem i ryggen som gör att hästen inte vill ha sadeln eller en viss form av tryck på ryggen. Men det kan man gräva i om allt annat runt omkring är uteslutit om hästen inte visar gravt obehag med sadel oavsett vilken, då är det läge för veterinärkoll.

Börja med att en terapeut undersöker kroppen och en sadelspecialst sadeln. När det gäller sadelgjorden upplever vi att det ofta beror av spända bröstmuskler eller magproblem t.ex. och ett sadeltvång som beror av det behandlar vi framgångsrikt med akupunktur. Sadelspecialisterna vet mer om hur olika gjordar påverkar.

Vi kikar gärna lite grovt på din sadel och kan se om det inte är panik eller om verkligen behöver bytas nu och då rekommenderar vi dig en sadelutprovare. Sadelns trycka ska inte vara väldigt ojämnt fördelat.


En välanpassad sadel, hur viktigt är det?
Först ut att svara er följare är sadelutprovaren Angelica Jonsson, grundare av Harmonisk häst Sweden.


  1. Vad är det första du tittar efter vid en sadelutprovning?
    Jag tittar alltid på hästen i första skedet. Dels dess muskulatur eller avsaknad av den och hur hästen ställer upp sig, om det ser ut som den skyddar/avlastar ryggen.
  2. Vilka är de vanligaste problemen du ser vid utprovningar?
    Att hästens ryggmuskulatur börjat utveckla atrofi och/eller är väldigt spänd.
  3. Hur åtgärdar man dessa problem?
    Om muskulaturen tagit stor skada bör den vila från tryck helt och rehabiliteras med massage/laser/ljusterapi för att få tillbaka sin funktion och därefter bör ryggen byggas upp genom arbete vid hand. Efter detta kan man prova ut en korrekt sadel.
  4. Är det ofta, upplever du, att hästar får problem med ryggen för att man haft en sadel som inte varit anpassad efter hästen?
    Ja tyvärr. Antingen är ryggproblem orsakade av felaktig sadel eller felaktig träning som jag har erfarenhet i alla fall.
  5. Kan det uppstå följdproblem för hästen förutom ryggen om den gått en felanpassad sadel för länge?
    Om bogarna blir låsta på grund av att sadeln klämmer får man lättare skador på carpus, framkotor och hovleder då hästens naturliga stötdämpningsfunktion i bogupphängningen försvinner. Tryck i ländryggen är inte heller ovanligt om sadeln är för lång och då blir vitala delar i rörelseapparaten hämmad och det ger i regel alltid andra problem någon annanstans.
  6. Vilka åtgärder är vanliga att man behöver göra, när hästen gått för länge med en sadel som inte legat bra, förutom att pröva ut en ny sadel?
    Se svar 3.
  7. Vad tycker du att man bör leta efter om man är osäker på om sadeln ligger bra/dåligt?
    Om hästen är sur eller ovillig när den sadlas så upplever den i regel obehag förknippat med sadeln. Man kan också ha koll på hästen ryggmuskulatur. Den ska inte bli urgröpt i manken, få synlig ryggrad eller känns stum i musklerna i ryggen.
  8. Var, försök förklara så gott det går, skall en sadel ligga för att den inte skall ligga an bogblad/njurar etc.
    Tre fingrar bakom bogbladet bakre kant och i bakkant ska den sluta ligga an innan sista revbenet. Sadeln bör ligga bakom bogbladet eftersom bogbladet ska kunna röra sig lite grann. Hästen kommer med stor sannolikhet att bli stum och kort i framsteget om bogbladskanten slår i bommen på sadeln varje gång den tar ett steg. Det finns olika modeller som ger olika mycket plats kring manken/bogbladskanten och stoppningen ser olika ut så man får titta på det vid en utprovning. Ett problem som man ofta stöter på är att man väljer att lägga sadeln för långt fram. Det är på grund av dessa ovan nämnda orsaker som det är viktigt att man inte lägger sadeln för långt fram för att inte störa bogbladets rörelser – samtidigt som sadeln inte får ligga för långt bak så den hamnar på ländryggen då det ofta ger en väldigt öm rygg och det finns risk för tryck på njurar.
  9. Kan man känna enkelt om sadel ligger bra/dåligt?
    Med bra kunskap och lite erfarenhet så kan man lära sig att både se och känna om sadeln ligger rätt utan att använda några andra direkta verktyg.
  10. Finns det punkter där sadel absolut inte (!) får ligga an?
    Bakom sista revbenet, med risk för tryck på njurar och får att inte belasta ländryggen. Inte heller direkt på manke/tornutskott.

11. Padd, skall man använda det eller inte? När i så fall? Självklart är det individanpassat.
Padd är omdiskuterat och ett känsligt ämne. Ingen regel utan undantag. Men normalt sett så ska en sadel som är korrekt utprovad och välskött i stoppningen inte behöva någon padd alls. Man kan jämföra det med att lägga i en sula i en sko som redan sitter perfekt. Hoppsadlar är undantaget för denna regel då de bör provas ut med lite för vid bomvidd för att bogbladskanten ska få plats att ta emot i landningen efter ett hinder. Därför används padd med kant på dem för att förhindra att sadeln glider fram i övrigt arbete. Det finns fler undantag men då rör det sig om specialfall. Padd bör inte användas utan en kanal på undersidan då det skapar tryck på tornutskotten. Padd bör inte heller ersätta en korrekt utprovad sadel mer än för en kort tid.

12. Vilka är vanliga tecken som hästen visar, (smärta, obehag, problem vid ridning osv) som kan tyd på att det är fel med anpassning utav sadel?
Eftersom fel sadel ofta ger andra problem på sikt så kan det vara svårt att säga vilket av hästens tecken på obehag som är just sadelns fel från början. Men om en häst inte vill gå fram, inte vill hoppa, inte vill svänga (båda håll), slår upp med huvudet, bockar eller visar obehag genom att hela tiden gå med sänkt rygg så kan det bero på sadeln.

13. Var finns det bra sadlar, begagnade som nya, att få tag på?
Utbudet varierar stort eftersom begagnat-avdelningarna beror på vad som lämnas in för tillfället. Överlag har Svensk Ridsport, Tre Hästar och Sandris ganska bra utbud

14. Hur ofta bör en sadel stoppas om?
Med 1-2 års mellanrum om det är äkta ull (vilket är att föredra) då ull är ett levande material som ändrar form och struktur med tiden.

15. Hur ofta rekommenderar du att man ser över, med hjälp av sadelutprovare, att sin sadel fortfarande ligger bra på hästen? Med tanke på att de musklar sig olika, breddar sig eller liknande.
En vuxen, normalviktig häst utan större bekymmer i sin rygg och som är i träning och rätt musklad ändrar sig väldigt lite och då räcker det om man ser över stoppningen regelbundet. En häst med bekymmer i sin rygg behöver tätare kontroller och då är det individuellt men givetvis om man märker förändringar i hästens rygg eller beteende som man misstänker kan bero på sadeln så är en koll bra att göra.

16. Stoppning, ull kontra luft, vad är för respektive nackdelar med dem?
Ull är ett levande material och formar sig, andas och är mjukt. Det är fördelarna med ull. Nackdelarna är att det måste skötas och stoppas om med jämna mellanrum eftersom att det drar åt sig svett och fukt och kan klumpa sig och skapar då tryckpunkter i bossan. Omstoppning bör även ske av anledningen att hästen/ryttaren snedbelastar sadeln lite grann och stoppningen sätter sig mer på ena sidan.
Luft är i regel stumt och hårt samt om flyttar på sig vid punkttryck och ger då mer tryck någon annanstans. Jag vet inga egentliga fördelar mer än kanske att man slipper omstoppning. De hästar jag träffat med luftstoppade sadlar har oftast någon grad av atrofi i ryggmuskeln.

17. Bomlösa sadlar, vad är för och nackdelar kontra en sadel med bom? Skulle det vara bättre att rida i en bomlös sadel än barbacka?
Bomfria sadlar med en stabil konstruktion och med stoppade bossor som avlastar tornutskotten (tex läderbom med ullbossor), dvs ej de med bara en pad under sadeln, är bra då de alltid anpassar sig efter hästens dagsform på rygg/muskler. De är bra om hästen beräknas ändra sig mycket i form eller om den växer.
Det man måste ha i åtanke är att de är lite sämre på att fördela vikt så ryttaren bör ha god balans och inte vara allt för tung. Man måste också se till att manken går fri från tryck. Hästar med hög manke kan vara svåra att ha bomfria sadlar på.
Aldrig hoppning i bomfria sadlar!
Bomfritt är bättre än barbacka anser jag. Vid barbackaridning sitter man direkt på tornutskotten och kan irritera hästen när man kommer såpass nära med sitt eget skelett. Sittben är hårda att ha i ryggen 😉 speciellt om de dunsar.

18. Varför ligger inte sadeln still på hästen?
Att sadeln ligger inte still kan bero på flera orsaker. Antingen sitter inte ryttaren still eller så är hästen sned (ev halt), hästen rids ”på bogarna” dvs i framvikt (då glider även den bästa sadeln fram), hästen har en obefintlig manke, hästens kroppsform gör att allt glider eller så passar inte sadeln. Om det är sadeln som inte passar så kan den vara för smal, för vid eller så överensstämmer inte mittpunkten på sadeln med djupaste delen på hästens rygg.

Angelicas övriga råd och tips:
Överlag är det ryttarens balans och vikt som spelar stor roll för hur noga sadeln måste passa dvs hur mycket vikt den ska tryckfördela. Små, lätta barn på en bred, fin ponnyrygg tål ganska dåligt anpassade sadlar som ett exempel.
Koppjärn är också något som borde tas upp. Det är inte så smart som försäljarna vill påstå då man måste ha i åtanke att en bomvidd inte enbart betyder bredd utan även en vinkel. Koppjärn ändrar i regel bara vidden och inte vinkeln och är det vinkeln som är problemet så räcker det inte att bredda.

Något som också är ett vanligt bekymmer är för hårt dragna sadelgjordar! Vet ej om man ska skylla allt på resåren men det är lättare att märka att man dragit för hårt om gjorden inte har resår. En god vän till mig gjorde en tryck-studie på Chalmers på sadelgjordar där hästen fick på sig mätutrustning och tryck mättes. Den sadelgjord som gav jämnast/minst tryck var de gamla klassiska snörgjordarna i bomull (ej rep). Värt att ha i åtanke.

Helhetsperspektivet är det viktigaste!
Allt ifrån rätt bett, rätt huvudlag och nosgrimma som vi skrivit om tidigare till rätt sadel, rätt tandläkare, rätt equiterapeut, rätt sadelutprovare, rätt hovslagare etc. Allt detta är det som gör en frisk och glad häst och ryttare till ett glatt och friskt ekipage. Kanske är det dags för just dig att kolla över din sadel? Eller dig själv eller din häst.

Hälsningar
Equine Optimizer Mia Kleen och Evelina Nyberg
Bilder fr Angelica och lånade från Spinalvet mfl.