Solhatt skyddar mot infektioner

Solhatt, Echinacea finns i vanliga förkylningspreparat på apoteket såsom  Echinaguard, Echinaforce, Esberitox, KanJang och i hudkrämer!

Echinacea

Denna fantastiska ört som även går under namnet Rudbeckia eller Solhatt.

Det finns nio olika arter i Solhattssläktet varav tre används medicinskt. Dessa tre är E. angustifolia, E. purpurea samt E. pallida. (Enligt svenska botaniker är angustifolia och pallida synonyma, men i tysk och engelsk litteratur är de två olika arter).

Från början vildväxande i norra USA, där den kallades snakeroot tack vare dess effekt på ormbett. Den kom till Europa med den tyska läkaren Gerhard Madaus på 1920-talet och han startade en odling för att framsställa Echinagard. Echinagard är ett av läkemedelsverket godkänt växtbaserat läkemedel som innehåller E. Purpurea Moench, alltså röd solhatt.

Echinaceans egenskaper:

Örten är mest känd för sin lindrande effekt på förkylningar, influensa och hosta, används då som profylax alltså förebyggande. Den ökar motståndskraften mot virus, är bakteriedödande, anti-inflammatorisk, stimulerar immunförsvaret via makrofagernas fagocytos (alltså en typ av immunförsvarscell,macrofag som ”äter upp” bakterier, processen kallas fagocytos) och aktiviteten hos NK-cellerna (en annan typ av immunförsvarscell). Ska också kunna påskynda läkning via en polysackarid fraktion (som är en beståndsdel i Echinacean) som hämmar den bakteriella hyaluronidas-produktionen (hyaluronidas är ett enzym som hjälper bakterier att invadera cellen) och därmed förbättrar sårläkning. Sägs arbeta antiviralt, bromsar alltså virusets replikation (förökning) vilket således bromsar deras utveckling. Sägs även kunna användas vid urinvägsbesvär, typ blåskatarr eller urinrörsinflammation.

Hos oss på Herbalworks by sweden hittar du Echinacea i till exempel Immunoguarder.

Immunoguarder är en blandning av örterna echinacea, ginseng, astragalus, schisandra, codonopsitis, ganoderma, polygonum, angelica och lakrits. Alla örterna påverkar immunförsvaret på ett positivt sätt och tillsamman skapar de en synergieffekt och stöttar en mycket stor del av immunförsvaret. Dessa örter har sina ursprung i olika delar av världen och receptet sammanför örtkunskaper från många kulturer.

Immunoguarder kan tas i förebyggande syfte, när man märker de första symptomen eller när infektionen redan brutit ut. Vi brukar rekommendera Immunoguarder när immunförsvaret behöver en boost men det kan ju vara helt olika anledningar.

Allergier, Islandshästar och Eksem

Det kan vara vid allergier eller till de som löper risk att drabbas av allergier så som en islandshäst som flyttar hit till sverige. Veterinär forskning menar att om ett föl som kommer från Island kommer som yngre än 8 månader så löper individen inte större risk för eksem än en svenskfödd men en äldre häst löper större risk. Att boosta med Immunoguarder direkt när de kommer tillsammans med alla andra förebyggande åtgärder sänker risken betydligt.

Mugg

Lokala infektioner som till exempel mugg svarar bra på Immunoguarder. Just vid mugg så använder vi den tillsammans med AntiFungi som man tvättar med och låter torka in. Kan man låta bli att ha något på så är det bra men beroende på vad det är för typ av mugg kan man behöva skydda med till exempel honungssalva, kålblad och en strumpa eller lägga på lite mer mjukgörande om huden är torr och fri från blödningar och vätskande krustor. All mugg kommer inte av samma anledning och all mugg kan inte behandlas likadant. AntiFungin är också en ren örtblandning som är baserad på propylenglykol som är mjukgörande och används i mängder med hudkrämer men bara det och rena örter.

Örtens användbara delar

Alla örters olika delar har olika egenskaper! Blommorna behöver inte verka på samma sätt som roten, barken kan verka helt annorlunda mot bladen…

De växtdelar som används medicinskt från Echinacean är roten (radix) och ovanjordisk del (herba). Blommorna kan plockas hela på sommaren och rötterna ska skördas på hösten innan den första frosten kommer.

Echinacea kan användas både invärtes och utvärtes som grötomslag eller kompress. Kan med fördel användas som förebyggande medel för hästar som utsätts för infektionsrisk. Stallar där man kan misstänka att hästarna utsätts för kvarka eller virussmitta, som t.ex. tävlingsstallar och försäljningstall. Har även visat god effekt vid postviralt syndrom alltså följdbesvär efter virusinfektion.

Kritik förekommer ju alltid när det gäller örter och Echinacean är inte förskonad. Studier kan ju i princip påvisa vad som helst beroende på hur man väljer att utföra dem, hur mycket substans man får i sig, hur ofta osv. Med örter har det också betydelse om man använder rot, blomma eller hela växten. Samt var, när och hur den är skördad. Vill man läsa mer kan man fördjupa sig hur mycket som helst och då är en bra start att gå till: https://www.gaiaherbs.com/articles/detail/8/A-Research-Review-on-the-Short-and-Long-Term-Use-of-Echinacea

På engelska i och för sig men de länkar i sin tur till flera studier och forskningsrapporter.

Echinacea har 48h karens för tävling. Immunoguarder går att få karensfri.

Naturligtvis ska man alltid konsultera veterinär eller läkare vid sjukdom, känns ju helt självklart, men måste ändå skrivas!

//Tina Hansen och Mia Kleen