En skadad häst som måste vila måste inte innebära att den tappar massor av muskler och stabilitet eller blir superstressad.
Tyvärr händer det ju att man får beskedet att hästen måste stå på boxvila allt från några dagar till många månader. Då vill det till att man kan stimulera och underhålla kroppen så gott som det går för att minska risken för andra skador som kan uppstå. Du kan hjälpa hästarna på många sätt ner dess rörelse är begränsad på grund av skada.
Rygg, hals och nackstretch
I denna övningen stretchar vi hästens rygg samt höger och vänster sida hals och nacke.
Ställ upp hästen så den står jämnt med fram och bakbenen. Det är viktigt att de står jämnt med alla fyra så att de stretchar jämnt och inte får lov att lägga mer belastning på något utav benen. När man utför övningen vill vi att hästen skall hålla kvar positionen en liten kort stund för att sträcka ut ordentligt. Det som är viktigt att tänka på är att inte gå så långt bak eller långt ner att hästen måste ändra benställning eller att den viker i karpalleden (framknä) vid stretchning av ryggen.
Man kan successivt öka böjningen men gå bara dit där hästen kan utföra rörelsen med fortsatt jämn belastning på alla fyra benen.
Länd, kors och ryggstretch med hjälp av svansen
Övning två är en fantastisk övning som stretchar länd, kors och ryggmuskulatur. Genom att vi stretchar området ökar vi blodcirkulationen samtidigt vilket är viktigt hos hästar som står på box. Ta tag försiktigt runt svansen och för den sida till sida, upp och ner i cirkelrörelser.
Man kan också dra försiktigt rakt bak i svansen och hålla emot en liten kort stund innan man släpper efter. Det är oerhört viktigt att alla dessa rörelser med svansen är långsamma och milda så att man inte ger hästen obehag.
Dessa rörelser påverkar många stora och djupa muskler som är svåra att på annat sätt komma åt.
Stabiliserande, stärkande övning som också kan lossa på spänningar
Övning tre går ut på att få hästen att balansera sig genom hela kroppen och använda sina stabiliserande muskler för att få igång cirkulationen. Vi gungar hästen försiktigt fram och tillbaka och låter den hålla emot i ytterläge åt båda håll.
Alla rörelser passar inte alla hästar, det beror självklart på vilken typ av skada hästen har. Det viktigaste att tänka på är att ta det i hästens takt och alla hästar är olika rörliga. Ge det tid och börja där hästen känner sig bekväm och kan utföra rörelsen utan att ”fuska”.
Om man upplever att hästen har svårt att utföra en viss rörelse åt något håll kan man hjälpa den genom att försöka böja åt andra, det lätta hållet i ett läge där musklen slappnar av och på så sätt hjälpa hästen att släppa på muskelspänningar, framförallt runt ryggraden och djup muskulatur runt bäcken.
Hästens muskler skall vara uppvärmda vid stretchning och det kan man göra genom massage, antingen med hjälp av en massageborste eller med bara händerna.
Evelina Nyberg
Mia Kleen