Hat-Älska pälsfällningen


Man kan märka på hästarna att de blir mer trötta, ovilliga och mer kittliga/känsliga än vanligt.

Det finns saker man kan göra för att underlätta!

Vissa år kommer våren sent, men i år har många redan börjat fälla i Februari och nu känns det som det verkligen är vår, åtminstone om man ska se på vad hästarna visar 🙂

Vid vilken tidpunkt hästen fäller och sätter ny päls är helt beroende av ljuset.

När dagarna blir längre och ljusare fäller de av vinterpälsen och sätter sin sommarpäls. Det går åt energi och protein för hästarna att göra ny päls då ämnesomsättningen ökar, men mer än så vet man egentligen inte om själva processen eller vilka näringsmässiga behov som behövs täckas för att det ska underlätta bytet. Låt hästarna gå ute så mycket som möjligt, de flesta har fått mycket små doser ljus, D-vitamin under vintern pga. mörkret och alla täcken.

Vissa blir mer irriterade när man borstar och även när de ska ha sadel,
de blir känsligare i huden eller mer irriterade till sättet, andra blir mer tröga och loja.

Man kan gissa att det blir en irritation i huden och det kan förklara att många hästar blir känsliga vid till exempel borstning eller när de ska sadlas. Men det finns egentligen inte någon bra förklaring. Samma med varför en del blir loja, man kan spekulera i att det kan vara näringsbrist, att fällningen helt enkelt tar mer energi än hästen får.

I vissa fall kan schamponering hjälpa då en ren hud minskar denna irritation som kan uppstå. Att se till att hästen har en så ren päls som möjligt, kolla så att tarmfloran är ok för produktionen av viktiga vitaminer, rykta lite mer och kanske låta hästen få fler vilodagar under denna period underlättar fällning/sättning. En del vill ha lite hårdare tag för att bli av med allt, en del vill bara vara i fred.

Till exempel på Island, väljer man ofta att ställa av hästarna helt under den period de fäller.

För de som blir loja och kanske blir lite påverkade i luftvägar, syre/energi upptag och dessutom kliiga eller lättirriterade i pälsen så rekommenderar vi MD Air.

Den innehåller codonopsitis, ophiopogonis, ballongblomma, lakrits, elecampane, mullbärsgrenar, ingefära, pion. Huden är ett andande organ därför kopplas den ofta ihop med luftvägarna.

För de som blir mer irriterade, arga och kanske ”magknip”, sadeltvång så skulle vi välja MD Kibda.

Den innehåller brunalger, bupleurum, schisandra, kronärtskocka, mariatistel, polygonum, eclipta, chuanxiong och lakrits. Denna blandning är specifikt för att stärka Leverns och träelementets funktioner. Det är en artikel för sig senare.

B-vitamin?

B-vitamin är ett omtalat tillskott vid pälsfällning- och sättning. Det finns dock ingen vetenskaplig forskning som tyder på att b-vitamin skulle hjälpa hästen vi denna period. Men man ser effekt vid stora doser, helst injicerat. Det krävs dock att man har en balanserad foderstat och tillräckligt med grovfoder så att behovet tillgodoses genom grovtarmsmekanismen.

Vissa anser dock att b-vitamin visst kan vara till fördel då det behövs för ämnesomsättningen. Ju mer förbrukning av kolhydrater desto mer b-vitamin krävs. Dock är det svårt att täcka detta behov med fodertillskott, det krävs därför oftast att man ger b-vitaminsprutor i stället.

Pälsbyten kan vara jobbigt. En mage i balans är en viktig pusselbit i processerna.

Om du har en häst med en störd tarmflora, kan det vara läge att se till att denna är i balans så att man hjälper hästen att producera sitt eget b-vitamin.

Upplever man att hästen blir mer påverkad på våren än på hösten vid pälsbyte kan det bero på att det oftast är sämre värden i grovfodret på våren. Det är förra årets skörd, och inte lika näringsrikt. På hösten däremot kanske hästen har gått på sommarbete och får ett grovfoder som nyligen skördats. Det kan därför vara bra att redan i december se över och kanske öka fodermängden något för att förbereda hästen inför pälssättning.

Magen och fodret

De flesta är överens om att magens status spelar stor roll för såväl pälsbyten och immunförsvar men hur och varför finns det många olika åsikter om.
Vi ser tydligt att fler drabbas av mer problem kring pälsbyten om de får foder med högt socker och högt protein. Visst krävs protein för pälsbyten och en del menar att man inte kan ge för mycket men vi tycker oss ändå se att det har gått till en övertro på att hög proteinhalt står utan negativ påverkan och ser dessutom att fler och fler fodrar med mängder av extra proteiner för att bygga muskler istället för att träna rätt och se över grovfodret. Sen har det säkerligen betydelse vilket protein man avser och givetvis är högt och lågt relativa begrepp. Vad man kan säga är att proteinbrist ger jobbigare fällning och mattare, tunnare hårem, då päls består av 95% protein (Scott & Miller, 2003).

Vad som är intressant är leverns, Träelementets inblandning i denna process. Gissningsvis har ca 70% av någon form av obalans här.

Enligt TCM så är levern ansvarig för att bryta ner och rensa ut gifter och även bryta ner proteiner och socker. För att magen ska må bra krävs att levern mår bra och givetvis andra organ och system i kroppen. i TCM kontrollerar levern magen. Man vet att 70-80% av immunförsvaret finns i magen på oss människor och det är troligt att det fungerar liknande på häst. Allt de får i sig påverkar magens status. Avmaskning, mediciner, bra och dåligt foder och sånt som finns i markerna.

Allt som inte är främjande för goda bakterier och enzymer bryter ner.

Därför är det viktigt att du stöttar din hästs magfunktioner när det är dags för tex. avmaskning och vaccination. Ge extra probiotika och örter som är bra för magen som tex lakrits, polygonum, pinellia, magnolia, bupleurum, poria, atractylodes. Flera av dessa finns i MD Belly som också är en räddning för många som har koliktendenser eller andra magproblem.

Finns det kanske ett mönster mellan de som har magproblem på vintern och jobbigare fällning? Mellan fällningsproblem och de som har magproblem och kanske hormonella sjukdomar?

Sist men inte minst viktigt, klipp inte under tiden hästarna fäller!

Det kan påverka hela allmäntillståndet negativt om man stör den normala processen.