Omotiverad att rida ut i vinter? Vår sponsorryttare Josefin Blom Lugn ger dig tips!

När temperaturen sjunker och mörkret kryper på är vi många som tappar motivationen att rida om alternativen är att rida ut eller rida i en frusen paddock. Trots att underlaget ute inte alltid är det mest optimala ska man alltid komma ihåg att alternera underlag och ridning, även på vintern. Många ryttare fastnar i ridhuset på vintern och glömmer av att hästens kropp behöver gå på olika underlag för att hålla sig stark och frisk. Det är dessutom ganska trist att harva runt i ridhuset tre månader varje år. Dressyrarbete kan lika gärna ridas på snötäckta åkrar, som dessutom kräver mer styrka hos hästarna då det är jobbigt att trampa i snön, men framförallt betydligt roligare för hela ekipaget!

De flesta underlag går att rida på, men med försiktighet. Tänk på att ha din häst broddad för att minska risken för fläkskador och halka. Har du en häst som gärna trampar på sig själv, använd boots vid ridning. Det är oftast bättre med ett broddtramp än en fläkning. Boots skall dock användas med försiktighet då de lätt kan få skav om de går med bootsen dygnet runt.

Vår sponsorryttare Josefin Blom Lugn, distansryttare, ger sina tips om hur man kan lägga upp träningen ute i vinter, man kan rida lösgörande och anpassa tempo efter underlag. Josefin har tävlat i distansritt sedan 2011 och tävlar mycket runt om i Sverige och utomlands.

– Rid ut med din häst där underlaget tillåter det. Om vägarna är hårda som betong; ge dig ut i skogen och klättra eller rid ”off road” och låt hästen skrittarbeta och få igång sina muskler.

– Lägg in lösgörande arbete och dressyr på skogsturen, t.ex genom att rida slalom eller göra volter runt träd.

– Anpassa ditt tempo utifrån underlaget du rider på, är det hårt i marken eller är underlaget tungt; välj ett långsammare tempo.

– Tänk på att variera sittben när du rider ut för att fördela belastningen jämnt, likaså tänk på att rida lika mycket i vänster och höger galopp.

– Använd gärna en GPS-klocka eller motsvarande app för att mäta hastighet, distans, höjdskillnader och mycket mer. Några tips på appar är Equilab, Endomondo och Runkeeper.

 

 

Kom ihåg att…:
…stämma av hästens kropp med duktig equiterapeut/liknande då och då
…träning bryter ned och vila bygger upp – glöm inte bort att låta din häst vila mellan träningspassen (framförallt efter ett tuffare pass).
…kvalitet är bättre än kvantitet – hellre färre riktigt bra pass än många halvdåliga.
…den bästa träningen är den som blir av.