Riskerar din häst att bli förvisad till gruspaddock och munkorg resten av livet?

Nu kommer snart våren med full kraft. Och med solen kommer den ökade fångrisken. Gräset börjar spira och hästarna äter med god aptit. Om du har otur står din häst där en dag med benen isär som en sågbock, svettas och har uppenbart väldigt ont. I det läget är det bara att slita fram telefonen och ringa sin veterinär.  Att göra det direkt kan vara avgörande för hästens framtid.

Det nyspirande gräset är en av möjliga orsaker. För ska vi vara helt uppriktiga är det ingen som vet varför vissa av hästarna får fång. Det beror på att det finns så många olika anledningar till sjukdomen. Vi vet till viss del vilka som ligger i riskzonen men det är inte hela sanningen.

Fång är oftast en sekundär reaktion på något annat tillstånd i hästens kropp. Det kan vara en foderrelaterad reaktion som med gräset eller annat foder, oftast med hög socker- eller stärkelsehalt. Då hinner inte tunntarmen ta upp alla dessa lättlösliga kolhydrater utan de går vidare till grovtarmen.

Symptom på fång

  • Rörelsestörning/Hälta. Från mild till kraftig.
  • Eventuell svettning
  • Svårt att vända sig
  • Sågbocksställning
  • Ökad värme och puls i hovarna
  • Öm vid visitation med tång
  • Går med att sätta i trakten först
  • Ibland är vissa symptom synliga, ibland alla

Där skapar de en obalans då grovtarmens bakterier tar hand om de lättlösliga kolhydraterna istället för de mer komplexa och strukturella kolhydraterna, främst cellulosa som de är avsedda att göra.

En sådan kost kan dessutom utlösa en för stor mängd insulin i blodet eftersom det är för mycket kolhydrater där. Den reaktionen blir hormonell eftersom insulinet är inblandat. När cellerna inte tar upp och nyttjar insulinet blir hästen förgiftad och det kan leda till ett fånganfall.

De som är mest i riskzonen är de hästar som har fettdepåer på utvalda ställen på kroppen. De sitter oftast vid halsen, bogbladet eller korsbenet/svansroten. Det är hästar som troligtvis har Ekvint Metabolt Syndrom, oftast förkortat EMS. Dessa hästar mår bra av en foderstat med låg stärkelsehalt men också med tillskott av örter som stöttar normalfunktionerna. MD Meta är ett sådant foder. Det har hjälpt många hästar att minska depåer och risken för den typen av foderrelaterat fång.

Vetemjöl är hästgift

Vi kan göra ett tillägg till foderrisken. För hästar är vitt vetemjöl ett gift. De som forskar på fång ger hästarna en stor dos vetemjöl enda dagen och dagen efter har de objekt att forska på. Det ska man ha i minnet om man ger hästarna knäckebröd eller annat ”godis” med vetemjöl i sig.

När vi ändå är inne på hormonella orsaker så måste vi nämna PPID. Det är en annan hormonell sjukdom som ofta ligger bakom fång. Huruvida din häst lider av antingen EMS eller PPID är din veterinärs sak att misstänka och provta för.

Våra örtblandningar som lämpar sig för hästar med EMS eller PPID är kompletteringsfoder som underlättar livet för dem. Det är inte mediciner som botar sjukdomarna.

Andra sjukdomstillstånd som tarmvred, kolik, livmoderinflammation eller andra inflammationer, uttorkning, transportsjuka med flera kan också utlösa fånganfall. Det går att förebygga mycket av detta genom att ta väl hand om sin häst, ge den rätt miljö och foder plus såklart även rätt kompletteringsfoder.

Fång kan också utlösas av belastning, efterbörd som inte släpper men även av helt okända faktorer. Det gör att fång som samlingsnamn på inflammation i lamellranden i hovarna troligtvis aldrig kommer få EN enda orsak som utlösande faktor. Det finns för många olika tänkbara.

Vad ska man då göra om hästen har fått fång?

Rådgör med veterinär. Självklart. Lyssna på dennes råd om medicinering, åtgärder etcetera.

Ge Laminoguarder. Det är en örtblandning som är speciellt framtagen för hästar med fång. Den går alldeles utmärkt att ge tillsammans med medicinering.
Ge rätt örtblandning för att stötta hästen beroende på bakomliggande orsak. Är du osäker så hör av dig så hjälper vi dig.

Köp örter som lämpar sig för fånghästar direkt. Det är din häst värd!

Vi har några tidigare blogginlägg som tar upp samma ämne:

https://herbalworksbysweden.com/nu-ar-det-dags-att-se-over-hastens-fettdepaer/

https://herbalworksbysweden.com/gor-vad-du-kan-for-att-undvika-ems-ems-leder-ofta-till-fang/

https://herbalworksbysweden.com/orter-till-fanghastar/