Mugg och Rasp

Vi lade för ett litet tag sedan ut ett inlägg på Facebook och Instagram där vi frågade efter våra följares bästa tips för att komma till rätta med mugg och rasp. Vi har fått massor av kommentar och tips. Allt från laser till olika salvor, hagbyten osv.

Så vad kan vi dra för slutsatser av alla dessa tankar och idéer?

Först, vad är det vi pratar om?  Jo, mugg är ett samlingsnamn för hudinflammation i nedre benen, mellan kotleden och kronranden. Sprider sig inflammationen uppåt till skenan kallar man den för rasp.

Så, hur kommer man till rätta med mugg och rasp? 

Miljön påverkar såklart. Enligt djurskyddslagen måste hästar få tillgång till daglig utevistelse oavsett väder. Så här års är mängder av hagar rena leråkrar och det medför såklart problem. Hästarna trampar oftare av sig skorna, vrickar sig lättare samt halkar runt och sträcker sig. Men det får bil föremål för andra artiklar.

Är benen ofta fuktiga eller smutsiga ökar risken för att mikrober får få fäste och utvecklar symptom. Minsta lilla krusta kan snabbt utveckla sig till en utblommad mugg. Andra besvär från hagen kan vara växter som hästen inte tål till exempel alsikeklöver eller johannesört. Dessa kan ge väldigt kraftiga reaktioner.

Veterinären föreslår att man börjar behandling med att stryka på en fet salva för att mjuka upp sårskorporna. Man bör inte pilla bort dem eftersom det kan leda till ökad inflammation och spridning av inflammationen. Tvätta sedan med bakteriedödande schampo. Torka sedan försiktigt benet med handduk.

Förslagen som kom bland kommentarerna var förutom att se till miljön som hästen lever i av två typer. En invärtes behandling och en utvärtes. Bland förslagen på de utvärtes fanns såpa, honung, ull och olika salvor men också olika ljusbehandlingar och lymfmassage. De invärtes förslagen bestod i echinacea, olika homeopatika, mineraler och vitaminer.  

Vårt förslag på att behandla mugg innebär att man främst behandlar kroppen invärtes. Om en kropp är helt frisk och i full balans får bakterier, virus och andra sjukdomsalstrande mikrober svårt att få fäste. Det krävs en försvagning för att ge dem chansen att påverka oss. Det medfödda immunförsvaret, alltså det yttre som ska skydda kroppen som en sköld har lite läckor. Då är det klokt att täta dessa läckor.  Det kan vara genom en immunförsvarsstärkande behandling med örter som echinacea eller ännu hellre vår örtblandning Immunoguarder. Den innehåller bland annat echinacea plus flera andra örter som samverkar för att boosta både det medfödda och det inlärda immunförsvaret.

En teori är att mugg kommer från magen. Vi har sett en fantastisk effekt på blandningen som vi ger till magsårshästar MD Gastric. En av våra kollegor, Camilla Lindström gav blandningen till en häst med konstaterat magsår som kompletterande behandling. Hästen hade förutom magsåret haft mugg under flera år som ingen behandling rått på. Dagen efter på börjad kur med MD Gastric var muggen helt borta och har inte återkommit. Kan då mugg vara en indikator på att hästens mage är i obalans?

Som yttre preparat förordar vi såklart AntiFungi som är vår egen produkt. Den är en lättflytande blandning lite lik Barnängens olja i konsistensen. Den går snabbt in i huden och lägger sig således inte på utsidan och attraherar smuts. Blandningen innehåller både mjukgörande glycerin samt örter som hämmar bakterier, virus och svamp. Den är ett ypperligt komplement till den invärtes behandlingen.

Kan man då minska risken för att drabbas så att man slipper eländet? Ja absolut. MD Life är framtagen för att höja hela allmäntillståndet hos hästen. Ju bättre hästen mår desto lättare har den att stå emot bakterier och virus. Skulle den ändå drabbas blir symptomen mycket mildare. En häst som dagligen äter MD Life har en bra chans att klara sig från besvär.