Väderkänslighet

Väderkänslighet

Kan ett djur vara känslig för vädret? Kan den prestera sämre bara för att det är regnigt ute eller för att det är varmt?

Såklart kan den det. Precis som vi människor påverkas av olika vädertyper gör våra hästar och hundar samma sak. Vissa är känsliga för en typ medan andra är känsliga för andra väder. Eller känsliga för omslag i vädret oavsett vilket väder det går från och vilket väder det blir.

Man hör ibland att den här typen av känslighet bara är inbillning. Att till exempel ett ”väderknä” bara är personens egna påhitt. Vi vill hävda raka motsatsen. Det som kan känna av att regn är på gång genom att någon kroppsdel eller för den sakens skull, hela kroppen reagerar vet att det är fullt möjligt. Det är dessutom inte alls konstigt. Det man känner av är förändring i närmiljön.

Den som lider av känsliga luftvägar hostar troligen direkt den kommer in i ett dammigt ridhus. Partiklar fastnar i flimmerhåren och dessa reagerar med att försöka få ut skräpet fortast möjligt. Inget konstigt med det. Den som lider av kyla får ont i till exempel sina knän eftersom kylan gör att blodkärl drar ihop sig och orsakar en smärta. Inget konstigt med det.

Är du känslig för fukt gör kroppen likadant. Kroppen känns öm, stel och spänd och kanske till och med som om man vadar i knähögt vatten. Typiska symptom för fuktkänsliga.
Inom travet pratar man ibland om så kallade halshästar, hästar som presterar sämre när det regnar. Deras luftvägar och lungor fungerar sämre vid fuktig miljö. Hästen syresätter sig sämre och orkar mindre. Inget konstigt med det.

I alla fall inte om man har en inblick i den österländska filosofin. Där har man i årtusenden studerat levande kroppar och hur de påverkas av sin närmiljö. Man kallar det Qi och hur olika typer av Qi cirkulerar, existerar och samverkar. Här ska vi inte redogöra för dessa typer av energi. Det skulle kunna bli en hel bok för att förklara allt.

Qi är kortfattat en form av livsenergi som finns i kroppen och cirkulerar i den. Qi finns i allt i naturen. En frisk kropp har balans i Qi. Både i mängden och i var den cirkulerar samt att den cirkulerar fritt. Sjukdomar ses som störningar i den inre balansen. Bland annat av Qi. Fler faktorer finns såklart. Dessa faktorer går också in i varandra. Mest känd är Yin och Yang. Vi håller oss på det generaliserade planet.

Flum säger en del. Absolut inte säger vi. Varje läkare vet att en frisk kropp har vad man kallar homeostas. En konstant inre miljö. Där ska temperaturen, trycket, salthalten, vätskemängden etc. vara konstant och på en normal nivå. Då är man frisk. Homeostas är det samma som balans mellan Yin och Yang. Samma sak. Olika namn.

Då kommer den självklara frågan. Kan man påverka känsligheten?

-Ja det kan man. Vi kan göra det med örter eller med akupunktur.  Den traditionella kinesiska medicinen ser väderkänslighet som stora faktorer när man bedömer obalanser och det finns bra behandlingsalternativ för att minska obalanserna. Kryddar man med antroposofisk akupunktur så kan resultatet bli ännu bättre.

 

Vilka örter ska man då använda?
Vi har gjort ett par blandningar som lämpar sig väl för väderkänslighet. Dessa baseras på den traditionella örtkunskapen från Kina och anpassas efter våra klimatförhållanden här.

Grundblandningarna är:

Fukt MD Earth
Värme MD Fire
Vind (Blåst eller drag) MD Kibda
Kyla MD Water

 

Om ens djur har känslighet mot en kombination av klimatfaktorer kan man kombinera blandningarna. Alla blandningar finns i vår butik på www.herbalworksbysweden.com