En anledning till frambenshälta, diffus rörelsestörning fram.

Vad känner vi?

En svag smärtreaktion på höger sida manken.
En triceps (bakom/under bogbladet) som är mer spänd på höger sida än på vänster.
En biceps som är mer spänd på höger sida än på vänster. (Precis under bogleden, den är liten på häst)
Ömhet runt vänster bogled, framför allt på insidan och lite upp i halsmuskulaturen.

Hur ser vi?

Först och främst är det viktigt att ha ett platt golv. Sedan att hästen står helt jämnt på frambenen (och hyfsat jämnt på bak) och belastar båda vilket vi kollar genom reflextest. Man får justera under tiden för en liten vägning åt ena eller andra hållet ger fel resultat.

Bild 1 (övre vänster) visar att vänster bog är framskjuten.
Bild 2 (övre höger) visar att höger bogled är högre i förhållande till vänster. Det övre strecket följer väggen streck och gallret. Det undre hur bogledernas höjd är i förhållande till varandra, den ”streckade” linjen under till höger visar var vi borde vilja ha linjen. Det är ingen superstor avvikelse vi ser i detta fallet men för att visa. Den lodräta ”streckade” linjen är vinkelrätt mot väggen och boglinjen där vi vill ha den. Linjen från bröstbenet och upp har alltså toppen lite till vänster från vårt håll sett.
Bild 3 (nere vänster) visar avståndet mellan toppen på bogbladet när man följer spina scapula (benåsen som går längs mitten på bogbladet) och precis under tornutskottens topp. Två fingrar.
Bild 4 (nere till höger) som ovan men visar 3 fingrar. Visst kunde jag ha använt motsatt hand men nu blev det samma fingrar.

Vad betyder det?

Pectoralismuskulaturen, bröstmuskulaturen på vänster sida är mer spänd än på höger och gör helt enkelt att hela bröstkorgen står lite snett. Detta är sällan ett ensamt symptom, ofta är det ojämnheter bak och på mitten också. Man behöver leta upp all problematik man kan hitta för att öka chansen att det man behandlar håller. Ett problem kommer sällan ensamt. Kroppen strävar efter jämvikt och kompenserar.

Vi känner också på rörligheten och går igenom leder, trigger- och akupunkturpunkter, senor mm.

I detta fall är framdelen på väg åt höger, inte undra på att det är svårare att få med bogen i vänster varv.

Detta är EN problematik. Det finns många liknande och många där detta är en del av och många som lurar en att tro att det är detta vi ser. Tex olika höjd på hovarna, olika färg, någon skugga. Hur många tyckte inte det var lite lurigt med den jättegamla hudskadan på vänster bog?

Vad gör vi?

Vi behandlar med akupunktur och manuell behandling.
Bogbladet ”hänger ju egentligen löst” utanpå bröstkorgen, dvs det är massvis av muskler som håller ihop och håller intill men samtidigt som kan låsa för mycket och behöver behandlas. Massage är fantastiskt. Akupunktur och manuell behandling behövs för djupare korrigering. Varva gärna! Vi rekommenderar gärna massörer.
Detta brukar korrigeras på någon/några gånger med lite envishet.
Vi har hästar som tävlar på nationell och internationell nivå och som stått inför att inte kunna delta pga diffus hälta men som med vår hjälp blivit bra och kunnat till och med vinna! Med lite envishet och titta på saker och leta samband som inte alla gör kommer man långt.

Vad kan du göra?

I detta fall svarade hästen bra på behandling och har inte gått med det länge så då behövs inte mycket mer än liksidig träning. Möjligtvis att stretcha vänster framben genom att lyfta upp det och ställa ner långt bak.

Varför ska du ta hjälp?

För att vi ser sånt du inte ser och kan göra något innan det blir t.ex. senskador pga belastning eller inflammationer i leder eller rygg. Någonstans är ju ryggraden ”vriden åt andra hållet” även om det ”bara” är i manken. Vi vet oftast vem vi ska hänvisa dig till när det går utanför vårt område. Det kan vara hovslagare, hovvårdare, veterinär, tandläkare, massör, någon som jobbar med laser/biologht, sadelutprovare eller humanterapeut… Smiley wink En ekipage- och biomekanikartikel kommer så småningom…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *